В ХГ "Христо Цокев" откриват изложба, специално подготвена от Казанлъшката галерия за Габрово

Водеща! Katya_Paskaleva_Slona.jpg
Katya_Paskaleva_Slona.jpg
Изложбата насочва към темата за голото женско тяло в глобалния свят, към рекламата, която го използва, за да консумираме и купуваме непотребни вещи – все повече и повече

На 14 октомври от 17.30 часа в ХГ „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба с живописни творби от фонда на Художествена галерия – Казанлък. Експозицията „Другият натюрморт“ е специално селектирана за Габрово. В нея са включени картини на художници от различни поколения – Георги Митов, Димитър Радойков, Захари Желев, Иван Пенков, Ненко Балкански, Георги Божилов – Слона, Гергана Чаушанска, Димитър Буюклийски, Димитър Войнов и др.
„Другият натюрморт“ е опит да се фокусираме върху темата за голото женско тяло в творчеството на редица български художници, но не през тяхната чувствителност към изобразявания модел, а единствено като повод за разговори върху темата за голото женско тяло въобще. Тяло, лишено сякаш от присъщата му изконна човешка сакралност и изведено в днешния глобален свят единствено до специфичен обект, насърчаващ към консумация. Като например рекламите с разголена женска плът, които приканват да консумираме пържоли, кренвирши, дини, алкохол; да притежаваме непотребни вещи.

Изложбата е първата от цикъла пътуващи изложби, които се реализират като част от програма (РАЗ)ГОВОРИ. Програмата е проект на ХГ – Казанлък, чиято цел е с временните изложби с творби от фонда на галерията да се постави фокус върху възможностите на изкуството да провокира съдържателен разговор върху собственото ни настояще – теми, които в забързаното ни ежедневие сме склонни да маргинализираме.

"Живеем в реалност, в която употребата на голото женско тяло за всякакви цели е обособено в приемливо явление, казват специалистите от Казанлъшката галерия. Рекламни агенти изпълват всички визуални канали в дигиталния и предметния свят, който населяваме, с привличащата погледа раз-о-голена женска плът. Тя ни приласкава да консумираме – пържоли, кренвирши, дини, алкохол; възбужда желанията ни да притежаваме често непотребни вещи; генерира дори мечтите ни. Тази зло-употреба е една от множеството причини днес, в ХХI век, в епохата на изкуствения интелект и колониалната политика на човечеството в Космоса, голото женско тяло да търпи все по-голяма загуба на стойност дори като биологично тяло. Привикнали с натрапваното му присъствие, сетивата като че ли са притъпени за безчинствата над него. Ежедневният новинарски поток ни уведомява за десетки малтретирани, жертви на домашно насилие, изнасилени, убити жени. За намерени, лишени от живота си, бездиханни голи женски тела. Натюрморти, в които е овеществена собствената ни настояща нищета. Именно като омиротворяващ контрапункт на тези (РАЗ)ГОВОРИ могат да бъдат разглеждани и творбите, включени в „Другият натюрморт“.

На снимката

Георги Божилов – Слона (1935 – 2001)

Голо тяло, 1971, маслени бои върху платно, 101 х 81 сm

Творбата е дарение на ХГ – Казанлък

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото