В град Севлиево се състоя вторият етап от Петия национален преглед на фолклорните ансамбли

Krasivi-momicheta-s-radost-poziraha-pred-obektivite
Красиви момичета с радост позираха пред обективите

В Севлиево се състоя вторият етап от Петия национален преглед на фолклорните ансамбли 2017 – 2018г. на ЦИОФФ – България.

 Една от основните цели на Националната Секция на CIOFF®България / Международен Съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства-Асоцииран член на ЮНЕСКО/ е да съхранява духовното и културно наследство чрез музика, песен и танц, както и да подкрепя дейностите на своите членове, работещи в сферата на фолклора, танцовата самодейност и нематериалното културно наследство.

Провеждането на прегледа като отдавнашна традиция за творчески изяви дава възможност на НС на CIOFF® да актуализира състоянието и художественото ниво на българските колективи и ансамбли с цел престижно международно представяне.

Прегледът дава възможност за оценка израстването на съставите в художествено и творческо отношение,за преглед на новия репертоар на ансамблите,за обогатяване на концертната им дейност и представяне на художествените им постижения. В рамките на фестивала се избират „Представителни ансамбли” на НС на CIOFF®България в различните категории,за представяне на страната на Международни Фолклорни Фестивали в чужбина. Този избор се провежда в момента в 15 населени места в страната. Това е и вторият етап от Петия национален преглед на фолклорните ансамбли 2017 – 2018г. на ЦИОФФ – България.

НЧ „Развитие-1869” – Дряново се включи в прегледа на втория етап с участието на ДЮТС „Балканджийче”. Хореографът Стефан Маринов и ръководителите Петя Тодорова и Николай Тодоров и децата бяха подготвили танците „Добруджански танц“, и „Севернячета“. След успешното представяне на севлиевска сцена, предстои колективът да получи оценка от журито. Резултатите ще бъдат обявени в началото на следващата година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото