В Бичкинята искат нов режим на светофарите

<p>Жителите на кв. Бичкиня искат нов режим на светофарите и
В Бичкинята искат нов режим на

Жителите на кв. Бичкиня искат нов режим на светофарите и нова маркировка за организацията на движение, особено на кръстовището за връх Шипка и град Трявна. „Тази пешеходна пътека посмъртно не може да се премине за 9 секунди, ако не тичаш като мла

Подобен въпрос преди месец отправи към кмета Таня Христова общинският съветник Рачо Шейтанов. 

„Легналите полицаи не отговарят вече на изискванията за безопасност на движението. Светофарът е направен в режим, щото хората, които идват по второстепенни улици, чакат по 10-15 секунди, а тези, които минават главно по бул. „Столетов“, чакат 65 секунди. Предложението и мнението на хората е, ако трябва да се запази светофарът само да свети жълта светлина и да се усилят пътните знаци, за да стане ясно кой е главният път и кой не е. Да се поставят допълнителни указателни табели, за да могат хората да не губят време и да чакат толкова време на светофара“ - допълни искането на жителите на кв. Бичкиня г-н Шейтанов.
„Изкуствените неравности за ограничаване на скоростта на движение на бул. „Столетов“ не съответстват на новите нормативни уредби и ще бъдат премахнати през настоящата 2015 г. Община Габрово, според предвидения в бюджета финансов ресурс, последователно, следвайки степента на важност, ще пристъпи към изграждане на повдигнати пешеходни пътеки, отговарящи на нормативните изисквания“ - заяви в отговор на единия от поставените въпроси кметът Таня Христова.
Тя представи и проучванията за решаване на другите искания, свързани с промяна на светофарната уредба и вертикалната маркировка в района.
„Булевард „Априлов“ и ул. „Коста Евтимов“ са част от Републиканския път ІІІ-552 и при пресичането им е оформено доста натоварено улично кръстовище. Светофарното регулиране на движението в кръстовището е въведено във връзка с отбиване на движението при ремонта на Хаинбоаз.

Изпълнението е по проект на АПИ и съгласувано с Пътна полиция Габрово като за целта са направени съответните замервания на потоците автомобили, преминаващи през него. Главното направление в кръстовището е републиканския път по ул.“Коста Евтимов“ към връх Шипка – бул.“Столетов“ и е сигнализирано със съответните знаци за предимство, към които монтирана допълнително табелка Т13, показваща посоката на главното движение.
Ул.“Райко Даскалов“ е второстепенна роля и предполага по-малък поток от автомобили. Времето за изчакване на автомобилите от посочената улица, които следва да се включат в движение на кръстовището е най-голямо, а времето за преминаване през кръстовището е най-малко 63 сек/9 сек., т.е. 7:1 червен към зелен сигнал/.
Най-голям поток автомобили има в направление Център-връх Шипка и Велико Търново - Център. При тези направления са почти изравнени времето за изчакване и времето за преминаване, съответно червен/зелен светофар 37сек/36 сек/ и 35сек/38 сек.
Направлението връх Шипка – Център е с по-малък поток автомобили, от предишните направления, като съотношението за изчакване и времето за преминаване, съответно червен /зелен светофар, е 45сек/28сек. Най-малък е потокът автомобили в направленията център Велико Търново и Велико Търново - връх Шипка. При тези направления времето за изчакване е около 3 пъти по-голямо от времето за преминаване, съответно червен/елен светофар са 55 сек/17 и 57сек/15 сек.
Кръстовището е в близост до учебно заведение. През него минават ученици, които учат в у-ще „Христо Ботев“. Желанието на директорът на училището и родителите е светофарната уредба да е в работен режим.
Ще бъде направено ново замерване на преминаващите автомобили и, ако е необходимо, ще бъдат коригирани времената за изчакване и пропускане в съответните направления“ - представи проучванията за решаване на поставените от жителите на кв.“Бичкиня“ искания за решаване на проблемите за безопасно движение кметът Таня Христова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни