Узана и Таня Христова – начело в „Зимни дестинации“

Glasuvanеto-na-saata-kmmta.bg
Гласуването на сайта kmeta.bg
Габровският ски курорт Узана и кметът на града Таня Христова спечелиха първо място в януарския конкурс „Кмет на месеца“ на тема „Зимни дестинации“.

Габровският ски курорт Узана и кметът на града Таня Христова спечелиха първо място в януарския конкурс „Кмет на месеца“ на тема „Зимни дестинации“. За обичаната от мало и голямо поляна в подножието на връх Исполин, приютила Географския център на страната , са гласували 81,82 %. Това нарежда кмета на града и Узана начело на общините с население над 50 хиляди жители.

Конкурсът „Кмет на месеца“ се организира всеки месец от Порталът на българските общини. През януари т. г. той беше на тема „Зимни дестинации“. Номинирани за вота бяха кметове от 9 общини на базата положените усилия за развитие и на зимния туризъм. През целия месец габровският кмет Таня Христова водеше убедително в своята категория пред кмета на Столична община Йорданка Фандъкона и кмета на Кюстендил Петър Паунов. Фандъкова участваше с планината Витоша и зоните за сноуборд и ски. Кюстендилският кмет – с три ски писти в Осоговската планина.

Но в края на януари гласувалите бяха категорични - Габрово е сред най-обичаните зимни дестинации извън двата ни големи ски курорта - Банско и Пампорово. При по малките общини - с население между 20 000 и 50 000 жители, „отличник“ е община Троян, с кмет Донка Михайлова, която събра 53,66% от вота. При най малките общини – под 20 000 души население, победител е Берковица, с кмет Милчо Доцов, за когото са гласували 51,77%.

Ще припомним, че Узана беше представена пред гласуващиге така: „На 25 километра югозападно от Габрово, сред уникална природа и характерен релеф е разположена най-голямата старопланинска поляна Узана. Тук се намира знакът за географския център на България.

Узана заема обширни части от старопланинската област със средна надморска височина 1120 метра, като на отделни места достига до 1400 метра. Наличието на осем ски писти с различна трудност и разнообразието от хотели, почивни станции и хижи превръщат местността в предпочитан зимен курорт.“ Ще допълним, че най-дългата писта е 1300 метра. Общата дължина на ски пистите в курорта е 3 километра, а ски сезонът е продължителен. През 1991 г. е поставен знак, който маркира центъра на територията на страната ни и представлява стилизирана пирамида, оцветена в цветовете на българския флаг. Впрочем,Узана предлага прекрасни условия за отдих и туризъм не само през зимата, а и през цялата година. Зимата е подходяща, разбира се, за ски дисциплини и сноуборд, а лятото - за планински преходи, планинско колоездене и конна езда.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни