„Успение Богородично" посреща днес мощите на Никифор Прокажения

Водеща! Za-sveti-Nikifor-se-znae,-che-chuva-molitvite-na-vyarvaschite
За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите
Събитието ще започне с молебен канон за здраве пред иконата, след което ще бъде представена книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“, автор монах Симон Светогорец.

    Мощите ще пристигнат първо в Габрово на 11 юни в храм „Успение Богородично“. Събитието ще започне с молебен канон за здраве пред иконата, след което ще бъде представена книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“, автор монах Симон Светогорец.
    Във Велико Търново на 16 юни, светинята ще бъдат тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“. Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. 
    Иконата ще престои през целия ден изложена в храма за поклонение от вярващия народ, а вечерта часа ще бъда отслужен молебен за здраве. 
    За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други  тежки заболявания. 
    Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13 годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница изолиран от света. В Гърция го наричат тайния светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. 

Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и  любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв. 

Свидетелство за едно чудо е споделил години след смъртта на св. Никифор, неговото духовно чедо, отец Евмений. Той се грижел за слепия и парализиран от проказата светия, като една нощ се усъмнил дали е изключил печката в болничната му стая. Втурнал се натам изплашен да не се запали, но тихо отворил вратата. За негово огромно учудване, той видял страдалецът, който бил във въздуха, на метър от земята, левитиращ и изпаднал в молитва. 

Ето и програмата по градове:

11 юни (вторник) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в  Габрово, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“, автор монах Симон Светогорец.

15 юни (събота)  – посрещане на иконата в храм  „Св. Илия“ в Севлиево, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

22 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Преображение Господне“ в Свищов, молебен канон за здраве пред иконата,  представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

Поради големия интерес, скоро програмата с излагането на мощите на св. Никифор Прокажения в Търновска епархия ще бъде допълнен.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни