Укрепването на скатовете по Обхода на Габрово не било включено в проекта

Топ новина! Skatovete-se-svlyakoha-na-mnogo-uchast-tsi-na-Obhodniya-p-t
Скатовете се свлякоха на много участъци на Обходния път

Укрепването на планинските скатове, които се свлякоха по чисто новото трасе на обходния път на Габрово, въведено в експлоатация в началото на юни т.г., не било включено в дейностите и изпълнението на самия проект по изграждането на пътната отсечка, стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова до народния представител Кристина Сидорова.

Габровският депутат от парламентарната група на левицата постави въпроса, свързан със спешните укрепителни мерки по обходния път на Габрово, който води към бъдещия тунел под Шипка, които ще се извършат за сметка на държавния бюджет и от джоба на българския данъкоплатец.

Кристина Сидорова недоумява как при бюджет в размер на 92 940 000 лева за изграждането на Обхода не са били предвидени мерки за извършване на необходимите укрепителни дейности на крайпътните скатове. Резултатът от тяхната липса е, че само две седмици след пускането на движение по обходния път, отсечка от пътното платно беше затрупана от свличаща се земна маса.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството обясни в своя отговор, че при строителството на обхода са възникнали проблеми от геоложко естество, но тъй като настаналите обстоятелства не били в обхвата на текущия проект, не били предвидени обезопасителни съоръжения, предотвратяващи свличането на земна маса.

В отговора до Кристина Сидорова министър Аврамова заявява, че свличането на кал и камъни по Обхода се дължи на интензивни дъждове, като цитира падналите количества валежи на 12 юни в района на Габрово – 45 л/кв.м, което било близо до месечната сума за месеца за региона.

Според министър Аврамова това е довело до силно преовлажняване на терена и е създало предпоставки за свличането на скалните маси. По думите й с оглед на безопасността, Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела незабавни действия за обезопасяване на скатовете в проблемните участъци и осигуряване на дълготрайна устойчивост на откосите.

Министър Петя Аврамова информира Сидорова още, че към настоящия момент всички дейности, включени в предмета на договор с изпълнителя, са завършени съгласно сроковете и условията, залегнали в договорната документация към проекта за изграждането на обходния път на Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни