Ученици се състезаваха със знанията си за Освобождението

Топ новина! Uchnitsi-s-sastzavaha-sas-znaniyata-si-za-Osvobozhdnito
Ученици се състезаваха със знанията си за Освобождението
Общинско ученическо състезание на тема „140 години от Руско-турската освободителна война (1877-1878)” се проведе в сряда в Ритуалната зала на габровската Община. Това е третото събитие, организирано от Регионалния съвет за нравствено и патриотично възпитание, създаден наскоро по инициатива на Синдиката на българските учители в Габрово.

Общинско ученическо състезание на тема „140 години от Руско-турската освободителна война (1877-1878)” се проведе в сряда в Ритуалната зала на габровската Община. Това е третото събитие, организирано от Регионалния съвет за нравствено и патриотично възпитание, създаден наскоро по инициатива на Синдиката на българските учители в Габрово. Общинското състезание между учениците се организира от СБУ с подкрепата на РУО, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека. Целта според Ренета Колева – областен координатор на СБУ, е обединяване усилията на образователните институции и неправителствените организации за стимулиране на учениците за задълбочено изучаване на историческите събития, свързани с освобождението на България, акцентиране на възпитателната работа с децата за формиране на родолюбие и патриотизъм.

С приветствие към участниците в състезанието се обърнаха кметът Таня Христова и началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов.

В историческата надпревара участваха деца от три възрастови групи. В първа възрастова група – ученици от началната степен, се състезаваха два отбора – на ОУ „Христо Ботев“ и на ОУ „Иван Вазов“. Във втора възрастова група – от пети до седми клас, се състезаваха пет отбора – ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „Райчо Каролев“. В трета възрастова група се конкурираха два отбора – на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и на ПТГ „Д-р Н. Василиади“. Децата от началната степен изработиха постери на паметници на загиналите руски войни и български опълченци. Средношколците от втората възрастова група отговаряха на въпроси, свързани с историческите факти от Руско-турската война, а отборите в третата възрастова група се представиха с презентации по темата.

Журито с председател Диан Дойнов от РУО се затрудни в излъчването на победител в първа и трета възрастови групи, където участниците бяха равностойни. Така в първа възрастова група двата отбора получиха равен брой точки и първите места бяха две – за отборите на ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Иван Вазов“. Във втора възрастова група първо място зае отборът на ОУ „Ран Босилек“, следвано от отбора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и на ОУ „Христо Ботев“. В трета възрастова група отново има две първи места – за презентациите на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Наградените получиха грамоти и книги.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни