Убийците от Богданчовци не признават, но има доказателства

<p>Засега няма самопризнания от Лъчезар П. (54 г.), разстрелял семейството
web-2.jpg

Засега няма самопризнания от Лъчезар П. (54 г.), разстрелял семейството в село Богданчовци, не си е признал и подбудителят му – Веселин И. (60 г.), съсед на убитите. Това обаче не е попречило на габровската Окръжна прокуратура, на база събраните<

Оръжието на престъплението засега не е открито.
Вчера наблюдаващият случая прокурор Стоян Петков, говорителят на Окръжна прокуратура Людмила Рачева и старши комисар Борислав Бончев - директор на Областната дирекция на МВР в Габрово, дадоха съвместна пресконференция по случая. Ще припомним, че на 11 август т. г. сутринта пожар изпепели къщата на Еленка и Илия С., а телата им бяха открити под руините обгорели. Аутопсията обаче показа, че 61-годишната жена и 70-годишният й съпруг са убити с куршум в сърцето, а зверството е маскирано като пожар.
След двуседмична упорита работа криминалистите стигнаха до заключения относно часовете, предшествали пожара. На 24 август бяха арестувани и обвинени Веселин И., съсед на убитите, и дългогодишният му приятел Лъчезар П. Първият като подбудител, а вторият – че е застрелял семейството. Съпрузите са застреляни около полунощ, а съседката вижда разрастващия се пожар малко преди 4 часа сутринта.
Мотивите за убийството все още се изясняват и от прокуратурата се ограничиха в израза „влошени междусъседски отношения“. Из селото обаче битуват приказки за разпри между съседите по повод свободно разхождащи се по улицата кучета на Веселин, налитащи на хора, за ограда и нов строеж в двора му. Тези неща тепърва ще се изясняват и уточняват.
Безспорно е установено, че двамата – подбудителят и извършителят, както впрочем и убитите, не са кореняци. Разстреляното семейство дошло от Свищовско преди 10-12 години и се заселило в Богданчовци. И съседът им не е габровец. Лъчезар пък нямал нищо общо с Богданчовци – той и Веселин били приятели от дълги години. И двамата имали частен бизнес.
В началото на тази година убитото семейство подало жалба в габровската полиция за закани за саморазправа с тях от страна на съседа им. Малко по-късно жалба подал и единият от синовете на Веселин, той пък се оплаквал от Илия и Еленка.
Преди месец и половина двамата сина на Веселин катастрофирали тежко край Карнобат и единият починал. Другият едва оцелял. На 11 август - денят на убийството, Веселин правил помен – 40 дни от смъртта на сина си. И точно същата сутрин пожарът лумва, а телата на Илия и Еленка са намерени под руините.
Какво е платил поръчителят на убийството и как е мотивирал приятеля си да влезе и да застреля хората – не е ясно. От прокуратурата допълниха само, че оръжието не е дългоцевно, т. е. най-вероятно е пистолет, но повечето журналистически въпроси останаха без отговор. Веселин е осъждан, но реабилитиран, не е лежал в затвора. Лъчезар няма присъди.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото