Творческа среща-разговор с Борислав Костов

Tvorchska-srshta-razgovor-s-Borislav-Kostov-i-prdstavyan-
Творческа среща-разговор с Борислав Костов и представяне

На 13 февруари 2018 година (вторник) от 17 часа, ден преди празника на обичта - Свети Валентин, в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово ще има събитие в унисон с Деня на влюбените

На 13 февруари 2018 година (вторник) от 17 часа, ден преди празника на обичта - Свети Валентин, в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово ще има събитие в унисон с Деня на влюбените – журналистът, театрал и писател Борислав Костов ще представи своята книга „Пепел от пеперуди” заедно с Виолета Белчева – художникът илюстратор на книгата. Благодарение на нейните усилия великолепните стихове на Боби Костов са получили образ и цвят, които вълнуват не по-малко от словата. Сплавта между художествени изображения и поезия е неделима, звучи като прекрасна мелодия в ушите ни и радва нашите очи.
Детските и младежки години на Борислав Костов са свързани с Берковица и Монтана (някогашен Михайловград). От 6-годишен семейството му живее в град Берковица и той има принос в културната история на областта – в журналистиката, театъра и всичко, свързано с духовността и книжовността.
Днес Борислав Костов живее и работи в град Велико Търново. Като писател има богата биография – книгите, излезли изпод перото му, са вече 26. Освен своя поезия на български и немски език, Костов е автор на монографии – за писателя дисидент Георги Марков, за поета Пеньо Пенев, за футболната ни легенда Георги Аспарухов – Гунди, книгата му „Балкански съборник“ е сатирично-публицистична и се появява по повод 25-годишнината от демократичните промени в България.
Любопитен факт из живота на нашия гост-автор е, че той е прототип на един от героите от култовия български филм „Вчера“, чийто сценарист е известният писател Владо Даверов, негов съученик от немската гимназия в Ловеч.
Талантът на автора е многостранен – доказателство за това е и най-новата му поетична книга „Пепел от пеперуди”. Тя е рожба на две творчески вдъхновения според самите Борислав Костов и Виолета Белчева – всеки от тях, поетът, гледайки пеперудените й картини, а Виолета, наслаждавайки се на стиховете, са се почувствали готови да творят отново и отново, и наистина са създали нещо чудесно, което ще споделят с гостите им в Габрово.

Книжката не е с голям обем, но от нея струят вълнение, любов, нежност красива еротика, облечени в стихове и в пеперудени цветове, истинска поетична магия.
Илюстрациите на Вили, експерт «Човешки ресурси», но с художнически талант за илюстратор са 19 на брой. За нея книгата на Костов «Пепел от пеперуди» е първа изява като художник. Център на 30-те стихотворения и на нейните акварели е вечната жена, която създава обич и красота около себе си, умее да намира своето място в света и да го отстоява с любов и радост. От мелодичните стихове прозират творческа зрялост, житейска мъдрост, тъга и в същото време оптимизъм.

Заповядайте на поетичната среща-разговор с автора Борислав Костов и илюстратора Виолета Белчева – нека заедно се насладим на магията на словото и цветовете.
В залата на Регионална библиотека – Габрово събитието ще бъде съпроводено с импровизирана изложба на «пеперудените» картини от книгата «Пепел от пеперуди» - 13 февруари, 17.00 часа, библиотеката.

Повече за книгата:
https://liternet.bg/publish10/vdonev/borislav-kostov.htm

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото