Тунелът си има нов душманин – Плевнелиев

Rosen-Plevneliev-vnimatelno-izuchava-ukazaniyata-na--100-vesti-
Росен Плевнелиев внимателно изучава указанията на "100 вести"

Тунелът под Шипка си има нов душманин и той се нарича Росен Плевнелиев – това е позицията на сдружение “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово”, което в понеделник изпрати писмо с искане за среща по проблема до премиера Бойко Борисов.

Тунелът под Шипка си има нов душманин и той се нарича Росен Плевнелиев – това е позицията на сдружение “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово”, което в понеделник изпрати писмо с искане за среща по проблема до премиера Бойко Борисов. По традиция главният противник за пробиването на Балкана край Габрово е министърът на регионалното развитие и благоустройството – до идването на ГЕРБ на власт битката бе с предшественика на Плевнелиев – Асен Гагаузов.
“Това, че двама идеологически противници след сядането на министерския стол говорят едно и също, поражда в нас съмнения кой управлява в това ведомство. Според нас – чиновниците. Същите чиновници, които преди двайсетина години родиха безумната идея да не се строи тунел, а да се разшири пътят през Шипка с още една лента” – заяви за “100 вести” председателят на “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” Иван Господинов. Той е категоричен, че приказките на Плевнелиев за строителство на тунела след 2014 г. с пари от еврофондовете са плитка политическа демагогия.
“2014-та е извън мандата на това правителство. Посланието на министъра е очевидно - “да му мислят следващите” - предупреждават от гражданското сдружение.
“Три са причините да търсим среща с г-н Борисов – обяснява Господинов. - Първо, налице е деклариран интерес от 32 утвърдени компании, готови да инвестират 200 млн. евро в строителството на тунела. Хората от МРРБ и Агенция “Пътна инфраструктура” дори не си направиха труда да организират обещаната за септември среща с тях. Второ, комуникацията с МРРБ очевидно вече е невъзможна. Кметът Томислав Дончев и областният управител Мариян Костадинов направиха възможното, но диалог няма.
Трето – възраждането на идеята за тунел под Шипка е дело на габровската и казанлъшка общественост – по нея се работи от края на 2007-ма – дълго преди изборите.
Постигнатото – привличането на 32-ма инвеститори, е днешното ноу-хау на Габрово – че в името на една голяма цел могат да се прескочат партийните пристрастия. Това е то гражданското общество, за което се приказва от 20 години. Връщането на нещата на кота нула би било изключително демотивиращо за хората. Демотивиращо би било и за депутатите от ГЕРБ, които ще станат за смях в очите на избирателите си – в предизборната кампания и в Габрово, и в Стара Загора те изведоха тунела за свой приоритет номер едно.”
Според Господинов изходът от срещата с Борисов може да бъде само един – работата да продължи: “За нас неговото изречение “най-добрата антикризисна програма е някой да ти даде 187 млн. евро“ е програмно. В случая става дума за 200“.
Очакванията на сдружението са по-активни да са депутатите. „Те трябва да са наясно, че са там, за да работят за Габрово. Не може да се проспива питане за тунела под Шипка, пък дори отговорът да е от „нашия“ министър – категоричен е Господинов. - И още нещо – ние почти две години говорим, писано е поне 50 пъти, в това число и във всички централни медии - не искаме пари нито от бюджета, нито от европейските програми, искаме само държавата да обяви търг за концесия. Иво Николов, който беше дясната ръка на Сергей Станишев, обаче още не е разбрал и чака да се гласува бюджета за следващата година, за да се изкаже в полза на тунела. Така че очакваме нашите народни представители да се вслушват не само в своите мисли, но и в т. нар. Глас Божи - избирателите, и повече да работят. Каузата е ясна – Габрово.“

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Християни