Тунелът под Бакойския ще е готов до есента

Водеща! Nevena-Petkova-inspektira-unikalnata-estakada-nad-Sinkevitsa
Невена Петкова инспектира уникалната естакада над Синкевица

Тунелът под Бакойския баир ще е готов до края на лятото - това заявки вчера инж. Лъчезар Митев, представител на фирмата, изпълняваща сложното съоръжението. Това той заяви пред областния управител Невена Петкова, която вчера,  заедно със свои колеги от Велико Търново и Силистра и придружени от директора на Областно пътно управление - Габрово инж. Деян Георгиев, посети Западния обходен път.

 След приключване на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район те се запознаха с един от най-важните и големи проекти, които се изпълняват на територията на Габрово и е част от Транс-европейски транспортен коридор 9.  Инж. Лъчезар Митев, представител на изпълнителя на мостовото съоръжение, ги запозна с напредъка и изпълнението на дейностите на пътен възел Чехлевци  и тунела под Бакойския баир към момента. „Виадуктът, който се строи в момента е най-сложното подобно съоръжение,
което се изпълнява в страната“, категоричен е той. Единственият по-сложен ще е мостът  „Европа“ или т.нар. Дунав мост 2.
„Съоръжението е много сериозно, а теренът изключително труден“ - допълни още инж. Митев. Технологията, която се използва е сложна. Работи се с две инсталации, закупени от норвежка фирма, която е дуаен в Европа в технологията, която се използва- конзолно бетониране.  Оказа се най-добрият в работата с тази инсталация е най-младият строителен инженер на обекта -  Цветомир Младенов от Ябланица.  Веднага след завършването Висшето строително училище “Любен Каравелов” той идва да работи в Габрово. Споделя, че работата му е препоръчана и е доволен, макар и да е тежка. „Това е голямо предизвикателсвто и изключително сериозен обект“ - допълва още и не скрива вълнението си да е там, горе на 60 м височина „всеки ден и зиме, и лете вече две години“. „Гледката пред нас е невероятна и природата, и да виждаш как се случва онова, което правим“ и докато говори инж. Младенов, колегите му подвикват: „Това е най-добрият в инсталацията“.
А инсталацията това е носещата метална конструкция, която дава формата на сегментите, обяснява Младенов. „Усещането е като при птиците, коментира той и не случайно помежду си майсторите наричат трите колони  „птичките“. Не само защото визуално приличат на крилете на птици, а защото усещането да си горе, на това високо място, въпреки тежката работа, е просто свобода.
След виадукта областните управители и директорът на ОПУ - Габрово посетиха и тунела под Бакойския баир. „Работата там напредва, в момента се извършва вторична облицовка по него и това лято ще е готов“, смята представителят на изпълнителите инж. Лъчезар Митев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни