ТУ – Габрово домакин на семинар по киберсигурност

Топ новина!

Семинар по киберсигурност с участието на израелски експерти се провежда днес и утре (24 и 25 февруари 2020 г.) в заседателната зала на библиотеката при Технически университет – Габрово. Гости на форума са Дрор Каспи – консултант от фирмата „Линк Ди Си“, Едуардо Свартман – мениджър на Международна компания по сигурност и Ами Аса – представител на Израелска космическа компания.

Киберсигурността е от жизненоважно значение за развитието на света като цяло и много организации се стремят да подобряват уменията си в тази област. В България имаме приета Национална стратегия за киберсигурност за периода 2016-2020 г. Сега се подготвя следващият програмен период до 2024 г.“, каза при откриването на събитието земестник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Анатолий Александров. По думите му, Технически университет – Габрово се движи в крак с времето и стъпка в тази посока е новата специалност „Комуникационни технологии и киберсигурност“, разкрита от тази година. „Надяваме се успешно да навлезем в сферата и да обучаваме кадри, които ще отговарят на съвременните предизвикателства в областта на киберсигурността.“, отбеляза проф. Александров.

През двата дни на обучението студенти, преподаватели, ИТ експерти и служители по сигурността на информацията ще се запознаят с видовете кибератаки, рискове, заплахи и как различните системи са изложени на риск. Участниците ще научат как да увеличат и да подобрят защитната среда на организацията. Ще бъдат представени примери за мащабни хакерски пробиви в европейски страни и реакциите за противодействие.

Според лектора на семинара Дрор Каспи в ерата на информационните технологии свързаността на ресурсите в мрежа носи много предимства, но и води до нови заплахи. Киберрисковете могат да експлоатират всички и всеки в организацията – чрез социалното инженерство или чрез липса на осведоменост и слаба защита. „В този контекст е изключително важно да се повиши знанието за рисковете и възможните заплахи. От особено значение е целият организационен подход към сигурността и влиянието му върху организацията. Осъзнаването и разбирането на ситуацията в реално време е от жизненоважно значение за вземането на добре информирани решения.“, подчерта господин Каспи.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни