Център "Музейно училище" проведе първи семинар с учителите по История и цивилизации

Водеща! Tsntar-Muzyno-uchilisht-provd-parvi-sminar-s-uchitlit-po-Istoriya-i-tsivilizatsii
Център "Музейно училище" проведе първи семинар с учителите по История и цивилизации
Със семинар на тема "Културното наследство в учебните програми по История и цивилизации" център "Музейно училище" започна практическата си дейност в помощ на педагогическите кадри.



Със семинар на тема "Културното наследство в учебните програми по История и цивилизации" център "Музейно училище" започна практическата си дейност в помощ на педагогическите кадри.

В инициативата, която се проведе днес в Националния музей на образованието, се включиха музейни специалисти от НМО - Габрово, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна, Етнографски музей на открито „Етър”, Исторически музей - Севлиево и двадесет учители от Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново, селата Крамолин и Градница.

Семинарът бе открит от Мая Карагьозова, директор на Националния музей на образованието и Георги Маринов, началник на Регионалното управление на образованието - Габрово. Двете институции са партньори в център "Музейно училище", който беше създаден в началото на юли миналата година, а през октомври получи подкрепата на музейната колегия в Габровска област. Дейността на "Музейно училище" се изразява в организиране и провеждане на семинари, конференции, практически занятия, открити уроци в музеите. Предстои създаването на едноименен интернет сайт за музейни образователни програми и добри училищно-музейни практики. Идеята е в интернет пространството центърът да прерасне в национална инициатива. Директорът на НМО съобщи, че е в процес на обсъждане учредяването на годишна награда за добро партньорство музей-училище, която да се връчва от Министерството на образованието и науката.

В обръщението си към участниците в първия семинар Георги Маринов подчерта, че присъствието на учителите от цялата област и на новоназначени преподаватели е обнадеждаващо начало и носи добро послание за бъдещето на центъра.

В двучасовата програма на семинара бяха представени съхранени културни ценности от периода на Възраждането в четирите музея, които могат да бъдат използвани в часовете по История и цивилизации под форма и по начин, избрани от самия учител.

Веселин Лазаров, уредник в НМО, представи движими културни ценности от Фонд XV-XIX век на Националния музей на образованието, които могат да бъдат използвани в учебните програми по История и цивилизации за VI, VII, X клас. Ирина Димитрова, уредник в СМРЗИ, презентира "Теоретичните, практически и анимационни възможности на експозициите на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна за представяне на учебния материал". Музейният педагог от ЕМО "Етър" Любомира Иванова представи темата "Музейните обекти и инициативите на Етнографски музей на открито „Етър” в помощ на обучението по История и цивилизации. Етърската чаршия - умален модел на Габрово през Възраждането". За възможностите на музейните експозиции в Хаджистояновото училище говори Димитър Димитров от Историческия музей в Севлиево.

В дискусията след презентациите участниците в семинара обсъдиха полезните страни на връзката музей-училище с координиращата роля на център "Музейно училище". Бяха поставени въпроси, свързани с организацията за провеждане на занятия извън училище, на които отговори експертът по История в РУО - Габрово Деян Дойнов.

Мая Карагьозова благодари на учителите участници в първия семинар като медиатори на връзката с основната публика на музеите - ученическата.

Двадесетте учители получиха Сертификат за участие в семинара "Културното наследство в учебните програми по История и цивилизации".

Следващата среща и тема ще бъдат определени от самите учители.





Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни