Цацаров успокои кметове и съветници в Трявна и Дряново

Tsatsarov-uspokoi-kmtov-i-savtnitsi-v-Tryavna-i-Dryanovo
Цацаров успокои кметове и съветници в Трявна и Дряново
„Прокурорите, които ще работят в териториалните отделения, ще изпълняват и занапред в пълен обем законовите си задължения - написа главния пракурар Сотир Цацаров до Мирослав Семов, кмет на Дряново, до Дончо Захариев, кмет на Трявна и до общинските съвети в двата града.

 „Прокурорите, които ще работят в териториалните отделения, ще изпълняват и занапред в пълен обем законовите си задължения -  написа главния пракурар Сотир Цацаров до Мирослав Семов, кмет на Дряново, до Дончо Захариев, кмет на Трявна и до общинските съвети в двата града. Такова писмо е изпратено и до изпълнителния директор на Национално сдружение на Общините в Република България.
 Както вече бе съобщено от 1 януари 2019 година районните прокуратури в 11 града в страната, сред които Дряново и Трявна ще бъдат закрити. Решението беше взето на 21 юли т. г. от Пленума на висшия съдебен съвет по предложение на Прокурорската колегия.
 На мястото на тези прокуратури ще бъдат създадени   териториални отделения на окръжните прокуратури, които ще продължат да изпълняват „в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите“, съобщи Сотир Цацаров.
 Междувременно обаче се появиха възражения, притеснения и изявления срещу тази промяна. Инициативен комитет от град Чепеларе, където също се закрива прокуратурата и се заменя с  териториално отделение,  написа и изпрати специална декларация.
 По този повод Сотир Цацаров инициира разяснения относно бъдещето на обвинението в нарочените за закриване – в Ардино, Белоградчик, Брезник, Дряново, Кула, Мадан, Тервел, Тополовград, Трън, Трявна и Чепеларе.
 „Въпреки че тези районни прокуратури ще преустановят съществуването си като самостоятелен орган на съдебната власт, в териториалното поделение в съответното населено място ще продължат да работят както прокурори, така и съдебни служители“, допълни в писмото си главният прокурор.
 „Ще се даде възможност за приключване дейността на районните прокуратури до края на настоящата година и за нейното отчитане по правилата на действащата статистическа отчетност, както и за подготовка на изменения и допълнения на относимите към дейността на районните прокуратури вътрешни организационни актове. Решенията на Прокурорската колегия за оптимизиране на районните прокуратури са взети въз основа на проведени обсъждания и работни срещи с административните ръководители на районните, окръжните и апелативните прокуратури“, допълниха от прокуратурата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото