Трявна арт фестивал

Trravna-art-fеstival
Hr.Hristov-T.Baynov-15-08-19.jpg
Христо Христов е флейтист. Живее и свири в Германия. Той участва като солист в концерта на откриване и е преподавател в Международната музикална академия по време на фестивала.

- С какво Ви впечатли първият Международен конкурс за изпълнители?

- Най-важното, което е много радостно и искам да отбележа, е, че не очаквахме такова високо ниво. Явиха се деца с изключителни способности, с изразително свирене. Във Фейсбук написах: „Състезанието в музиката е това кой от музикантите, кой от изпълнителите, без значение кой инструмент ще докосне душата и сърцето на слушателите”.

Когато има само професионалисти е много по трудно. Най-трудно се свири пред критична публика.

- Е ли конкурсът и майсторските класове едно духовно огнище?

- Точно така. Стремежът ни е този огън да не загасва. Децата от музикален клуб „Весела” Габрово показаха завидни резултати. Защото не един или двама свириха на ниво, а цялата група (8 души), която се представи. Забелязах деца, които не свирят заучено, а свирят самостоятелно. Това е най-доброто, което трябва да възпитаваме у децата. Да разбират музиката и да я пренасят директно на слушателите. Тези деца са като звезди на фона на днешното състояние на нещата.

Тези неща не стават случайно. Както няма скокове в изкуството. Не може например да държиш флейтата и да мислиш, че правиш музика. Децата, които по цял ден играят на електронни игри не знаят какво губят…

Хубаво е, че с Трявна арт фестивал се събужда любовта към музиката у тези деца. Например от габровската група Светослав (Цифудин), който учи в София в гимназия с профил математика, е още по-важно за мен. Защото образованата публика може да оцени как свирят професионалните музиканти.

- Какво показаха тези малки музиканти?

- Те показаха, че живеят с музиката. А тя облагородява душата, това не е клише! Музиката развива вкусът към красивото.

За мен е много важно, че на това първо издание се поставя една граница, една много висока летва. Колко е хубаво, че децата могат да се слушат един друг, че завързват нови контакти и приятелства.

Поставяйки високо летвата, фестивалът ще бъде все по-силен. Да се надяваме, че догодина ще дойдат още повече музиканти, изпълнители, преподаватели.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни