Трио „Звън“ представи част от творчеството на Борис Машалов на „Фолклорна магия“

Trio--Zvann-prеdstavi-chast-ot-tvorchеstvoto-na-Boris-Mashalov-na--Folklorna-magiiaa
Trio-Z.JPG
Севлиевското трио „Звън“ представи част от творчеството на легендарния изпълнител на български народни песни Борис Машалов на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско, съобщи за вестника Павлинка Маринова.

Той се организира от национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Банско. Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна. Стремежът на организаторите е „Фолклорна магия“ да се провежда всяка година и да бъде част от най-значимите фолклорни конкурси с национален обхват. Павлинкса Маринова обясни още, че фестивалът се провежда за втора поредна година на две сцени, разположени в централния парк на града. А трите дами са покорили публиката с изпълнението на част от неговата „Китка от Северняшки песни“ - „Пуста Пена“ и „Заспало ми е девойче“.

„Фолклорна магия“ е част от конкурса „Пирин фолк“ и повечето от участниците се явяват първо в Банско, преди участието си в следващата надпревара“ – обясни Павлинка Маринова.

Трите певици от „Звън“ споделиха, че още са под въздействието на фолклорната магия в подножието на Пирин планина. „Банко посрещна поколенията от 4 до 90-годишна възраст – разказаха още те. - И всеки от участниците изпълняваше фолклор от извора на своя регион – песни, танци, обичаи. Толкова вълнуващо, толкова цветно, истинско и българско беше всичко – от стогодишните автентични носии, излезли от раклите на бабите ни, с които се явиха някои от участниците, до вълнуващите наричания по традиционните празници на различните фолклорни райони“.

Според Павлинка Маринова техните изпълнения на обработения фолклор трудно биха се вписали в автентичността на обстановката, поради което те са уважили поканата на организаторите на надпяването, но не са участвали в разпределението на наградите. Въпреки това със своите изпълнения, те успели да спечелят публиката, която дори танцувала пред сцената по време на техните изпълнения.

След участието си във „Фолклорна магия“ трите дами – Снежана, Миглена и Павлинка са осъществили в звукозаписно студио в Асеновград запис на песни, които през есента през есента ще бъдат заснети в клипове от фолклорната телевизия “Фолклор ТВ”.

„Различни по характер, интересни, носещи емоционален заряд и настроение” - така определиха трите дами песните, които предстои да се завъртят в ефира, но заявиха, че ще се харесат на всички.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото