Трагедията край Рязковци влиза в съда

Tragеdiyata kray Ryazkovtsi vliza v sada
Съдът трябва да отсъди за трагедията на пътя

Седем месеца след трагедията на пътя край габровското село Рязковци, прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу шофьора на товарен камион Я. Б. 50-годишният мъж от севлиевското село Крушево е обвинен в отнемане предимството на автобус и причиняване смъртта на един човек, както и раняването на други седем

.

Страховитият пътен инцидент стана около 17 часа на 26 юни м. г. на разклона за с. Рязковци, край Габрово. Ще припомним, че тогава пътят Габрово-Севлиево беше в ремонт и имаше друга организация на движението.

По същото време обвиняемият Я. Б. работел като шофьор на товарен автомобил в ЕТ „М.“-Севлиево, обясниха вчера от прокуратурата. Във въпросната вечер управлявал товарен автомобил “Мерцедес Атего“ - пътувал от Пловдив за Севлиево. Отминал Габрово и според указанията за временно движение заради ремонта, минал по обходния път. Непосредствено преди кръстовището между пътя Габрово-Рязковци и Северния обходен път 5004 за движещите се по пътя на обвиняемия бил поставен пътен знак Б1, който означава „Пропусни движещите се по пътя с предимство“. В кръстовището имало пътен остров. Обвиняемият следвало да премине от неговата дясна страна и след острова да завие наляво по пътя за Севлиево, но той завил наляво. Така навлязъл от лявата страна на острова в пътното платно, което било предназначено за моторни превозни средства, движещи се по път III-4403, т. е. от с.Рязковци към Габрово за включване в Северния обходен път.

По същото време по пътя в посока с.Рязковци – Габрово пътувал автобус „Пежо Карсан“, който превозвал работници на „Пътстрой“АД-Габрово след работен дн на обект в с. Козирог. В него пътували осем души – седем мъже и една жена. Двата автомобила се озовали един срещу друг. Забелязвайки товарния автомобил, шофьорът на автобуса реагирал, като го отклонил наляво. В същия момент, забелязвайки автобуса, обвиняемият реагирал с натискане на спирачки. Въпреки това между двете МПС-та последвал удар. От сблъсъка бусът излязъл вляво от пътното платно сериозно пострадал, както и пътуващите вътре.

След произшествието обвиняемият позвънил на спешния телефон 112. На мястото пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалите били откарани в ЦСМП-Габрово, но по пътя единият от работниците – 57-годишният С. Г. починал в линейката.

Колегите му останали за лечение в болницата, като жената - на 52 години, била в тежко състояние.

Още на място двамата водачи – 61-годишният мъж от Габрово, превозвал работниците и обвиняемия, били проверени за алкохол, но такъв нямало.

Сега Окръжната прокуратурав Габрово е повдигнала обвинение срещу Я. Б. „че на 26.06.2018 г., в община Габрово, на път III-4403, км 3+870, при управление на товарен автомобил „Мерцедес Атего“, нарушил правилата за движение, предизвикал пътно-транспортно произшествие автобус „Пежо Карсан“, при което по непредпазливост причинил смъртта на С. Г. и средни телесни повреди на седем пътника в автобуса - престъпление по чл.343, вр. чл.342 от Наказателния кодекс.

Предстои Окръжният съд в Габрово да насрочи първото заседание по делото.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни