Томислав Дончев: „Важно за реализацията на тунела под Шипка е завършването на Обходния път“

Препоръчана! Tomislav-Donchev
Томислав Дончев

През миналата седмица се състоя среща с бизнеса в Габрово и региона в библиотеката на габровския Технически университет. Форумът беше организиран от вестник „Капитал“ и  “ICT Media”, с домакинството на Община Габрово и събра заедно представители на бизнеса, общината, университета, неправителствени организации, работещи в областта на предприемачеството, медии. На тази среща присъства и вицепремиерът на страната Томислав Дончев, който отбеляза, че в момента се работи за реорганизация на учебния процес в посока запознаване на учениците с принципа на работа на институциите и предприятията, за да са подготвени те за своята бъдеща практическа реализация. За предприемчивостта на старите габровски индустриалци и за нейните проекции днес, за духа на днешния българин и за над 100-годишната габровска мечта - тунела под Шипка, е разговорът с вицепремиера Томислав Дончев.

- Г-н Дончев, всеизвестна е предприемчивостта на старите габровци, издигнали индустриалната мощ на града без наличието на днешните възможности, свързани с отпускането на средства по различни европрограми, а единствено с амбицията за създаване на силно местно производство, което да осигурява поминък на населението от Габрово. Промени ли се днешният габровец в сравнение със своите предци, загуби ли той от предприемчивостта си, разглезен ли е той от обстоятелствата?
- Не знам дали е разглезен, дали е обезверен. Ще ми се да мисля, че частица от този дух не е загубeна. Спомням си една истинска история. Преди десет години г-н Мирослав Хинков ме учеше да летя с малкия му самолет - така и не си завърших обучението, не мога да кацам и да излитам. Научих се само да държа курса във въздуха, което не е да е нищо, но не са пълни пилотски умения. И понеже самолетът е много малък и много шумен, си говорим със слушалки и микрофони. Спомням си как той ми казваше: „Самочувствие не им достига на нашите хора, Томиславе“, и даваше пример от конкретната си практика. В контекста на въпроса не мисля, че създадените възможности за европейско финансиране и т. н. разглезват. Напротив, ако някой има инат, ако има самочувствие и амбиция, те само могат да помагат. А за духа е сложен въпрос. Къде се произвежда духът? Човек се ражда с него? Произвежда се в семейството? Училището трябва да го даде? Кое от всичките места?
- Съществуват и хора с дух, който впоследствие е смазан?
- Сигурно има и такива случаи. Един смазан дух е по-страшен от фалиране на фирма. Човек, който се е съхранил, може да основе нова компания. Смазаният дух е по-страшен от фалит във фирмата. Който е съхранил силния си дух, може да основе нова.
- Дискусията в Габрово от гледна точка на държавата с какво допринася за развитието на региона?
- Има и обратна връзка. Аз освен да чета документи, освен да гледам данни от статистиката, което правя всекидневно, за да следя пулса, да следя тенденцията на световно, на европейско, на национално и регионално ниво, трябва да слушам хората. Живея със самочувствието, че в Габрово и в България познавам всички по-големи фабрики, производството. Познавам мениджърите им, познавам производството им, всяко ново мнение, виждане, болка, която е изказана, смея да твърдя, ми помага. Защото държавната политика само по документи не се прави. Трябва да се говори с хората. Особено в такъв структуриран формат, където всеки може да каже какво мисли. Това е полезно не само за хората, които са в залата, но и за мен включително е изключително полезно. После обаче си мисля, че това помага малко за един колективен дух, където всеки, слушайки другия, може да е с една идея по-добър, вършейки си работата. Предприемачът научава какви са сигналите, които се излъчват от централната, от местната власт. За Университета е изключително полезно, защото следи вижданията, болките, пулса на пазара. Мисля, че е полезно за всички.
- Бихте ли доразяснили казаното по време на форума за тунела под Шипка?
- Обяснявам каква е ситуацията. АПИ е готова с обществената поръчка, която да бъде обявена за тунела. Това, което ни кара да сме колебливи на този етап, е фактът, че има нов идентифицирал се кандидат, който иска да го вземе на концесия. Исторически такива са се появявали четири или пет. И винаги в един момент в разговорите сме стигали до въпроса държавна гаранция. Наша принципна позиция е, че по отношение на публично-частно партньорство през Закона за концесиите ние държавна гаранция не издаваме. Не знам как да съдя за намеренията на новия кандидат. Не ми се иска фактът, че някой е проявил желание към момента доста неконкретно, да забавя проекта. Предстои ни да водим разговори следващите седмици и с министъра на регионалното развитие, и с министър- председателя кой от двата пътя ще изберем. Дали ще вървим към подготовка на концесия, което отнема време, или ще обявяваме обществена поръчка.
- Все пак Вие казахте, че сте подкрепили варианта за обявяване на обществена поръчка?
- Да, защото такива кандидати са се появявали няколко в годините назад и винаги в един момент разговорът е стигал до държавна гаранция. Да строим инфраструктура на база държавна гаранция нямаме нужда. По-добре да си я изградим сами, отколкото да даваме гаранция да я гради той.
- Възможно ли е до края на лятото да бъде обявена обществена поръчка за строителството на тунела?
- Каквото има да се случва, би трябвало да се случи тази година, като нямам предвид края й. Надявам се до няколко месеца каквото има да се случи, да се случи.
- Да бъде обявена обществена поръчка?
- Надявам се.
- Има доста иронични коментари по този въпрос?
- В годините назад иронични коментари е имало всякакви. Когато, образно казано, преди десет години рестартирахме темата за тунела и тогава имаше иронични коментари, както и когато стартира строителството на Обходния път - че никога няма да се случи, че ще асфалтират няколко километра вече изграден път, че малък тунел никога няма да има, че той е много сложен и т. н.
Само ще припомня, че това, което се изгражда към момента, струва 90 милиона. И цената му е вероятно една трета или една втора от цената, която би струвал тунелът. Никой не би вкарал пари в нещо подобно, ако няма намерение да го довърши. Тук въпросът е как. И за да си говорим за време, има един много важен фактор, а това е завършването на Обходния път. И то трябва да съвпадне с времето с подготвителната и началната фаза на строителството на тунела по чисто инфраструктурни съображения. Защото до завоя на тунела е удобно да има път. Трудно ще се вършат строително-монтажни работи, ако дотам няма път. Тоест хоризонтът за вземане на решение е в рамките на тази година. За да може по какъвто и да било ред да има избран изпълнител, той да може да си върши работата от началото на следващата година, минавайки през изграден път.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото