Томазо Комелини, в Габрово: Ако успея да избера 1-2 деца от баскетболния камп, ще бъде чудесно

Топ новина! <p>Томазо Комелини пристигна в Габрово за втория поред Международен баскетболен
1-tomaso-europei-962-6039.jpg

Томазо Комелини пристигна в Габрово за втория поред Международен баскетболен камп.

Едва пристигнал в Габрово, Томазо Комелини – мениджър и собственик на известната в Италия спортна агенция „Сигма спорт“, с интерес наблюдаваше вчера в спортна зала „Орловец“ тренировките на участници във втория поред Международен баскетболен камп. Той дошъл по покана на Владимир Искров – организатор на най-мащабното събитие в този спорт в България, което се провежда в Габрово. Комелини се надява тук сред 332 участници да открие поне един млад баскетболен талант, който да замине за Италия и да тренира и се развива там.

- Какво е първото Ви впечатление от тренировките?
- Изключително съм щастлив да видя, че тук отново се работи с много страст и много желание по време на тренировъчния процес.
- Тук сте, за да търсите млади таланти в баскетбола. Какви качества трябва да притежават те?
- Става дума за млади талантливи момчета, които са във възраст, в която биха могли да вземат статус. Това означава, че те трябва да са под 16-годишни, да отидат в Италия, където да играят четири години в нашите гарнитури за подрастващи, а на четвъртата година започват да се разглеждат като италиански играчи, без да имат италианско гражданство.
Аз съм тук, за да намеря такива деца и да им предоставя възможността да участват в по-добри баскетболни системи.
- Може ли от пръв поглед да се разпознае талантът и как трябва да се работи с такива деца?
- В баскетбола не е толкова трудно. В началото най-важното е да се намерят високи и атлетични деца. Основната цел е те да се развиват. След като вече имаме един състезател с добри параметри за баскетбол, основната цел е да се развиват неговите качества. Освен това се обръща внимание на менталната му подготовка, на отношението към тренировъчния процес и на всички неща, които са важни, за да се изгради състезател на високо ниво.

Но на първо място е размерът на тялото – колко си висок и колко си атлетичен.
- С какво е полезен камп като този?
- Участието във всяко спортно събитие е полезно за децата. Но тук най-ценното е, че те успяват да се запознават с треньори от различни държави, да се докоснат до други баскетболни методики.
- Да прескочим от професионалния спорт към масовия. Обучават ли се достатъчно на любов към спорта децата в училище в Италия?
- Не училището, а семейството е важно. Дали децата ще се развиват като спортисти, зависи най-много от родителите. Те трябва да изберат правилните места, ако искат децата им да се развиват в конкретен спорт. По принцип в училище започват още от първи клас да спортуват, но часовете по физическо възпитание дават само базата. В училището има големи резерви и именно там трябва да се развива спортната система като цяло.
- Дошли ли сте тук с конкретна цел колко деца да изберете за „Сигма спорт“?
- Ако успея да селектирам 1-2 деца, ще бъде чудесно, защото не е лесно да намериш правилното дете и то да отиде на правилното място. Трябва да се съобразим с изключително много аспекти, които изброихме в началото.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни