Телевизия bTV предложи истински празник на зрителите си с живо предаване от „Етър“-а

Tеlеviziia-bTV-prеdlozhi-istinski-praznik-na-zritеlitе-si-s-zhivo-prеdavanе-ot--Etarr-a
Ansambal-Gabrovche.jpg
„Получи се истински празник“, това заяви една от трите водещи на предаването „Тази събота и неделя“ по телевизия bTV Алекс Кръстева.

На 27 април екип на националната телевизия излъчва на живо от музей „Етър“. След края на живия ефир зрителите на телевизията са реагирали изключително емоционално на това, което екипът е предложил.

„Хората, с които успях да се чуя след предаването, казаха, че тук – на „Етър“-а, се е усетил един истински празник, за което целия екип много се радва. Това беше нашата идея – да предадем красотата на това място, да му се прииска на човек да дойде отново тук, да влезе в работилниците, да се докосне до бита на българите в миналото. Аз се чувствах като малко дете“, сподели Алекс след края на живия ефир.

Особена атракция бе включването от Гайтанждийската одая. Алекс Кръстева споделя, че е открила в гатанджийката Събина Хунева един изключителен разказвач.

„Тя работи с любов и на нея й личи, че го прави с любов. Толкова обича гайтаните и гайтанджийството, че може да предаде чувството си на всеки. Определено показа колко важно място в музея е Гайтанджийската одая. А когато се надигне оня капак на пода и се види течащата вода, с която се задвижва това съоръжение – човек ахва, остава без думи.“

В иконописното ателие Алекс Кръстева преживява смирение.

„Когато влезеш вътре усещаш спокойствие и смирение. Иконите, които рисува Пламен са различни от всичко, което съм виждала. Не знам дали е от техниката, дали от отношението му. Но наистина е едно специално място.“

Всеки може да обели няколко глави лук и да ги използва, за да си боядиса яйцата, вместо да купува от магазините бои с неясен произход. В това е убедена Алекс, особено след своя разговор пред камерата с Димитринка Георгиева. Великденските яйца на жената, известна в цяла България с умението си за извлича цвета на растенията и да го прехвърля върху тъкани и други предмети, се оказаха толкова ярки, че и най-силната химическа боя трудно би постигнала този ефект.

„Днес започваме рубрика, посветена на вашия град”, обявиха в предаването и представиха експонати от Регионалния исторически музей в Габрово.

Музеят „Етър“ бе избран от екипа на предаването „Тази събота и неделя“ за място, където да бъдат представени и други хора, свързали личния си и професионален живот с Габрово.

Директорът на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска и зам.–директорът на Драматичния театър Светослав Славчев споделиха своите разбирания за развитие на културния живот в Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото