Таня Христова представя днес Габрово в Билбао

<p>Кметът на Габрово Таня Христова ще представи днес в Билбао
Таня Христова представя днес Г

Кметът на Габрово Таня Христова ще представи днес в Билбао ресурсите и процесите в областта на културата в специализирана сесия пред водещи културни експерти, кметове и лидери от цял свят, съобщиха вчера от общинската администрация.

Форумът на най-високо равнище по въпросите на културата ще се проведе в столицата на испанската провинция Биская от 18 до 20 март 2015 г. На срещата ще бъде приета и ще влезе в действие новата „Програма за културата на 21-ви век“ („Дневен ред‘21“), която включва основните принципи, предизвикателства и посоки в провеждането на културните политики в цял свят през следващите 10 години.
Габрово заема своето достойно място в този форум чрез „Програма‘21“, след като през 2014 г. спечели доверието на Комисията по култура и стана част от престижната селекция на пилотни градове на културата заедно с още седем от България. Представянето в Билбао означава видимост и разпознаваемост на Габрово на световната карта на културата. Международният форум стимулира обмяната на опит и добри практики между градове от цял свят, насочва към активно участие в световна мрежа на културата, стимулира гражданското участие в културните политики.
Световната организация на градовете и местните власти през последните десет години отрежда основополагащо място на културата в устойчивото развитие на градовете, наред с икономиката, социалните практики и околната среда.
„Дневен ред‘21“ е първият документ от световно значение, който позиционира основните принципи в културните политики и се базира най-общо на отношението между местните културни политики и човешките права, управлението, демокрацията, устойчивото развитие и мира. Документът има давност десет години. В момента е подготвен следващият десетгодишен период и на върховната среща в Билбао новият „Дневен ред‘21“ на културата ще влезе в сила.
В този основополагащ документ културата е мотор, който може да раздвижи всички пластове в израстването на градовете. Един от най-добрите световни примери в тази посока е Билбао, който през последните години преминава през истинска културна трансформация, която довежда до неговия икономически подем, а символ на тази трансформация е световноизвестният музей „Гугенхайм“. Именно затова Билбао е избран и за място за провеждане на престижния форум.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Финанси

Към началото

Следвай ни