Тамлиерите наградиха деца за „Рицарят в мен”

Za-chtvarta-godina-Komandriya-Sv.Lazar-Balgarski,--chast-ot-Ordna--na-Ritsarit-tampliri-Vlik-Pri
За четвърта година Командерия „Св.Лазар Български”, част от Ордена на Рицарите тамплиери Велик При

За четвърта година Командерия „Св. Лазар Български”, част от Ордена на Рицарите тамплиери Велик Приорат България, награди участниците в регионалния етап на конкурса за детска рисунка „Рицарят в мен”.

 В габровската художествена галерия бяха изложени творбите малките таланти. И тази година над 70 деца изследваха рицарството в миналото и днес. Габрово бе представено от ОУ „Ран Босилек“ и СУ „Райчо Каролев“, а Севлиево - от СУ „Васил Левски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, школата по изобразително изкуство „ВВ Арт“. В надпреварата се включиха и децата от ОУ „Христо Ботев“ с. Добромирка.
Основната цел бе приобщаването на учениците към рицарските и християнски ценности и идеали, Осигуряване на условия за откриване, стимулиране и развитие на способностите на деца с изявени дарби, повишаване на социалните умения на децата и учениците, формиране на нагласа за творческо развитие през целия живот. Инициативата беше подкрепена от МОН, РУО, Синдиката на българските учители, Министерство на културата.
След прецизна селекция на професионалното жури 17 рисунки са допуснати до националния кръг на конкурса. Те ще се борят и за най-големите награди-годишна стипендия от Фонда за подпомагане на даровити деца на Велик Приорат България.

Материални награди получиха финалистите .Грамоти за участие бяха връчени на всички участници,техните преподаватели и директорите на участвалите училища.
Командерът Богомил Петков благодари на всички участници в конкурса и на техните преподаватели. „Щастлив съм от това, че този конкурс се превърна в традиционен и идеята беше на нашата Командерия. Рицарството е ковачницата, в която горещото сърце се оформя като меч, след като e подложено на много удари. След това то се закалява в хладната вода на реалността. Подобно на стоманата това закалено сърце е способно не само да мечтае за по-добър свят, но и притежава силата да изкоренява злото. Да служиш на обществото, да помагаш на възрастни, слаби и беззащитни хора, да проявиш смелост и себеотрицание, да спасяваш и да помагаш на хората в нужда – това е неподвластният на времето рицарски идеал, който не е продукт на природата, а е лична потребност и необходимост”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото