Светослав Славчев: „Дядо Коледа участва в „Коледна бъркотия“ и ще раздава подаръци“

Препоръчана! 	Премиера на детското представление на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ „Коледна
Светослав Славчев: „Дядо Коледа участва в „Коледна бъркотия“ и ще раздава подаръци“

Премиера на детското представление на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ „Коледна бъркотия“ предстои тази събота от 11 часа в театъра. Децата ще се забавлява с интересните истории, в които героите се стремят да спасят Коледата от лошата баба Яга. Всичко обаче завършва така, както трябва – доброто побеждава и пристига Дядо Коледа.

НАДЕЖДА ТИХОВА
Премиера на детското представление на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ „Коледна бъркотия“ предстои тази събота от 11 часа в театъра. Децата ще се забавлява с интересните истории, в които героите се стремят да спасят Коледата от лошата баба Яга. Всичко обаче завършва така, както трябва – доброто побеждава и пристига Дядо Коледа. Ако родителите искат той да даде подарък и на тяхното дете, ще трябва да му го поръчат. Какво да очакват на сцената малките и големи зрители на „Коледна бъркотия“, попитахме режисьора на постановката Светослав Славчев.
- Как ще забавлява зрителите новият спектакъл?
- „Коледна бъркотия“ е най-новият ни детски спектакъл. Той е направен специално за Коледа. Тематиката му е Коледна. В него е пълно с приказни и типично Коледни герои – Снежанка, джуджето Бързоходко, баба Яга, Дядо Коледа, Белият мечок, Снежната кралица... Това е нашият хубав Коледен подарък за децата от Габрово и се надяваме те да дойдат, да усетят вълшебството на Коледа, да се срещнат с Дядо Коледа.
- Куклен ли е спектакълът?
- Не спектакълът си е изцяло драматичен. Има само една кукла – тя е на едно свраче. Но на сцената децата ще видят герои, изпълнявани от актьорите. Това са Велислава Маринкова, Ангел Калев, Надежда Петкова, Петко Петков и Светослав Славчев.
- С какво е по-различна тази постановка от всички коледни представления досега?
- Тя е нещо ново и различно – една много хубава история за Коледната звезда, която Дядо Коледа трябва да постави на върха на елхата, за да може да започнат Коледните празници. Баба Яга не иска това да се случва, не иска да цари доброто, хората да си прощават, да се обичат – каквито са посланията на Коледа. Тя иска да е лоша, всички да са лоши като нея и да бъде вечен мрак. Това е борбата за светлината и за мрака.
Представлението е по-различно и защото има много красива визия, много приказна. Обикновено детските постановки се правят с по-лек декор, нещо по-преносимо. В тази постановка има един много хубав декор на сцената – дърветата оживяват, правят различни магии и това е доста ефектно. Мисля, че децата ще бъдат впечатлени. С чисто театрални средства, но много ефектни и изобретателно направени, се опитваме да завладеем децата, да ги включим в действието на тази приказна история.
- Чия е сценографията на постановката?
- Сценографията е отново моя и на Снежанка Бенчева. И двамата не сме сценографи, но имаме богато въображение и искахме да направим действащ, жив декор. Изключително съм благодарен на художника изпълнител Радоил Серафимов, който реализира нашите идеи. Специални благодарности искам да изкажа и на Валери Радев – нашият помощник-режисьор, който е невероятен карикатурист. Докато ние работехме по пиесата, аз наблюдавах как той рисува едни шаржове на всички актьори и го помолих от тях да направи плаката, който стана много весел и приятен.
- Това е втората Ви постановка на професионалната сцена на габровския Драматичен театър, където сте актьор и зам.- директор. Сега за пръв път поставяте детско представление. По-трудно ли се работи за деца?
- Работата е изключително отговорна. Когато е за деца, трябва да си максимално честен и открит. Фалша децата никога няма да го простят. Те реагират на момента. Когато спектакълът е за възрастни, ако допуснеш грешка, тя може да мине „между капките“ - има един лек толеранс. Но при децата няма – на момента, в който те усетят фалш, усетят грешка, стане им скучно, те реагират. Това е разликата когато работиш детски спектакли. Това го знам от опита си като актьор. Или играеш на 100%, или децата не ти го позволяват.
- Детските постановки обикновено носят открити послания, които имат за цел и да възпитават. Какви са посланията този път и с какво ще заинтригувате родителите, които ще доведат децата си?
- Аз съм сигурен, че постановката ще бъде изключително забавна и за родителите. Ние сме търсили прийоми, които децата ще подминат, но родителите ще ги забележат. Посланието на постановката е как Коледа ни учи да бъдем добри, да се обичаме, да прощаваме. Да знаем, че винаги всяко зло се наказва - като да обиждаш, да лъжеш, да крадеш и т. н.
- Къде ще играете постановката след премиерата – вие ли ще ходите при децата в детските градини и училища или те ще идват при вас?
- Аз винаги съм смятал, че е по-добре децата да идват в Драматичния театър. Там освен вълшебството, заложено в представлението, има и вълшебство на театъра. На сцената в театралния салон е друго. Каним на нашата премиера и на един хубав празник на 16 декември, събота, всички приятели на театъра – и големи, и малки. Освен това през следващата седмица ще посетим много детски градини и училища в Габрово и извън него. Освен, че е участник в нашето представление, Дядо Коледа ще се срещне с децата и ще им раздаде подаръци, за които родителите са се погрижили предварително.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни