Светослав Косев: „Художниците винаги са търсили възможността да използват новаторски технологии“

<p>В деня на студентския празник, 8 декември, в Дома на
Светослав Косев: „Художниците винаги са търсили възможността да използват новаторски технологии“

В деня на студентския празник, 8 декември, в Дома на хумора и сатирата беше открита дигиталната инсталация „Интерактивно-генеративни формации 2014-2017“.

НАДЕЖДА ТИХОВА
В деня на студентския празник, 8 декември, в Дома на хумора и сатирата беше открита дигиталната инсталация „Интерактивно-генеративни формации 2014-2017“. Мястото й – на екран пред любимите на посетителите криви огледала, играе важна роля във възприятието и преживяването на творбата, съпоставяйки образите от огледалата с предлаганата виртуална среда, в която зрителят става участник.
Инсталацията „Интерактивно-генеративни формации“ е дело на Светослав Косев и Атанас Марков – преподаватели във Великотърновския университет. Светослав Косев е преподавател по графичен дизайн и перспектива, доцент и зам.-декан във Факултета по изобразително изкуство, а Атанас Марков e главен асистент по компютърна графика и мултимедийни технологии към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Инсталацията им представлява диалог между зрителя и произведението под формата на виртуално поле, в което всеки зрител се появява на екрана като силует във вид на мрежа от линии и има способността да влияе на самото произведение. Инсталацията ще бъде на разположение на габровци и гостите на града до края на ноември 2018 година. За нея и за мястото на технологиите в съвременното изкуство разговаряхме със Светослав Косев.
- Тази инсталация предполагам не е единственото ви произведение с използването на технологиите.
- След тази инсталация направихме още една и в момента работим върху един проект, който разработваме от три години. Той също е свързан с прилагането на технологиите в изкуствата. Решихме да го дообогатим като прибавим в него и известна доза роботика. Той не се проектира върху двуизмерна равнина, а е в пространството. Инсталацията е 5 на 5 на 3,5 метра, където хората ще могат да се забавляват с едни обекти, които реагират на движенията и които могат да бягат от този, който посяга към тях. Технологичното изпълнение е доста по-сложно и включва в себе си и инженерна работа, тъй като конструкцията трябва да бъде така изчислена, че да не нарани някого при реалното представяне на проекта.
- Смятате ли, че модерното изкуство ще се повлиява все повече от технологиите или това са само експерименти?
- Смятам, че в исторически план има доказателства, които показват това повлияване на изкуството от технологиите. То всъщност е неизбежно, тъй като художниците винаги са търсили възможността да използват новаторски технологии и техники като цяло. И в Миналото можем да наблюдаваме това. Технологиите по някакъв начин са се появили, независимо от това, че художниците са работили без тяхна помощ, но в момента, в който са ги забелязали, на творците им идват различни идеи как могат да бъдат използвани в изобразителното изкуство. Това е един нормален процес. Можем да вземем за пример Леонардо да Винчи, който е един технически гений и художник, който смесва изкуството и технологиите на времето. Те са го надживели доста, тъй като реално погледнато сегашни технически средства са плод на неговото въображение в миналото. Така че този контакт между технологии и изкуство не е от сега. Той се е появявал периодично в миналото и има доста доказателства за него.
- Вас какво Ви привлича повече – да правите конвенционално изкуство или да търсите нови изразни средства?
- Аз нямам много конвенционални творби, макар да съм завършил Класическа графика. Общо взето се придържам към концептуални проекти.
- Как стигнахте ниво, в което да сте на „ти“ с технологиите?
- Колегата Марков, с когото се познаваме много отдавна и създадохме тази инсталация, е завършил информатика. Той всъщност ме запозна с компютърните технологии и оттам нататък аз започнах да използвам компютър, за да работя върху мои проекти. Иначе съм завършил Педагогика на изобразителното изкуство с профил Класическа графика.
- Ще дойде ли време това, което правим сега с ръце, да го правим само с компютри?
- Не, мисля, че няма да дойде това време. Нещата, които са изработвани като изразни средства в исторически план, са се запазили. Нищо не е изчезнало. Всяко нещо си има последователи, което го прави реално съществуващо и работещо във всеки един исторически момент. Нито живописта е изчезнала, нито фотографията изчезва, каквито прогнози имаше. Това, че не се използва до такава степен като преди 20 години, не означава, че е изчезнала. В доста учебни заведения в чужбина например се изучава класическа фотография и се правят доста интересни експерименти с класическите технологии.
- С вашите инсталации обаче вие доказвате, че не е вярна максимата, че всяко ново нещо е добре забравено старо.
- Е, да. Компютърната технология така или иначе се е появила сравнително скоро и тепърва се развива като изразно средство в изобразителното изкуство.
- За какво мечтаете във Вашето творчество?
- Творенията ми не са такива, че да останат много дълго време във вида, в който са в момента. Могат да бъдат запечатани евентуално чрез фотография или в емоциите на зрителя. Иска се взаимодействие между произведението и този, който го наблюдава. Произведението е интерактивно и се случва в момента. На мен това ми доставя удоволствие. Аз имам и класически произведения като графики, но това, което правим с колегата Марков е нещо съвсем различно и предизвикателно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни