Стратегията за развитие на БДЖ предвижда нови влакове и обновена инфраструктура

	Средносрочната стратегия за развитие на българските железници (7-10 години) предвижда
Стратегията за развитие на БДЖ
Средносрочната стратегия за развитие на българските железници (7-10 години) предвижда инвестиционни мерки, които директно означават нови влакове и обновена инфраструктура, по-добра услуга, която се изразява в по-бързо и по-комфортно пътуване на хората, к

СТЕФКА БУРМОВА

Това заяви в Габрово миналия вторник министърът на транспорта Ивайло Московски във връзка със създадената през януари конфликтна ситуация в железниците. „Преди 10 дни казах, че спрените поради невъзможността на бюджета влакове ще бъдат възстановени (б.а. беше направено още на 1 февруари) - заяви той. - 40-те млн. лв., които не достигаха, са разписани в бюджета, но бяха разпределени за други нужди целево и сега чакат одобрението на Брюксел като държавна помощ.“

Ивайло Московски подчерта, че темата, свързана с развитието на българските железници е голяма и излиза извън рамките на Габровския регион. Тя е свързана изцяло с реформа в железниците, която, за съжаление, беше прекъсната от предния ни мандат .- подчерта той. „Имам ангажимент да вкараме за решение в парламента Стратегия за развитието на българските железници и за моя радост зад тази идея застава цялата транспортна комисия, което означавва, че всички партии в Парламенат ще подкрепят напълно тази инициатива“ – подчерта министърът. Стратегията за развитие в средносрочен план – 7 до 10 години ще включва до голяма степен инвестиционни мерки, свързани с нови влакове и обновена инфраструктура.
Според Ивайло Московски родните влакове не са опасни, но са изключително остарели и амортизирани, поради което са нужни много средства за поддръжка. Той отчете още и факта, че Европа отпуска пари за жп-инфраструктура в западната част на страната, където основно са европейските железопътни транспортни коридори. Държавата осигурява националното съфинансиране, както и това, което може да напави допълнително чрез капиталов трансфер от НК „Железопътна инфраструктура“. Мнението на министърът е, че България получава най-малко европейски средства за инфраструктура, а и за другите сектори на икономиката ни, в сравнение с останалите страни-членки на общността.
Ще се опитаме там, където са най-належащи ремонтите да ги направим – подчерта той и допълни, че в планинските терени обслужването на релсовия път не е лесно, но се полагат усилия линиите да бъдатг поддържави в нормалните параметри. Транспортните коридори, които трябва да бъдат покрити с адекватна жп-инфраструктура, са четири и ръководеното от него ведомство ще направи всичко възможно в рамките на този пограмен период и доколкото стигнат парите да ги направят, е позицията на транспортния министър.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни