Стефка Василева: Събира ни мотото "Да творим добро"

Водеща! Steka-Vasileva
Стека Василева
Стефка Василева е новият председател на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” - Габрово.

Завършила е Технически университет - Габрово, Финансов и банков мениджмънт към УНСС, Архивистика към Великотърновския университет. От 1994 г. работи в Държавен архив - Габрово. Била е и негов ръководител от 2020 до 2018 г.


- Г-жо Василева, на добър час в обществено отговорната дейност на дружество „Майчина грижа” с мисъл и действие, водени от мотото „Събрали сме се да творим добро”.

- Благодаря! Поех щафетата с респект и проявено доверие от дългогодишната председателка Ганка Шиварова на 10 март, когато се състоя общото събрание. На него тя бе провъзгласена за почетен председател на дружеството.

Не взех лесно моето решение. Притесненията ми бяха не от многото работа, която трябва да вършим всички заедно, а от респекта, който имам към дълголетната история на дружеството и неговите членове.

Съзнавам огромната отговорност да работя така, че да бъда достоен последовател на онези сърцати жени преди повече от век и половина, дръзнали да заявят пред обществото своята решителност да направят света за нуждаещите се по-добър, както и на всички дами, които възстановиха дружеството през 1992 г. и които днес градят достойно неговия авторитет.

- И дейността на „Майчина грижа” пое своя ход?

- След общото събрание дружеството бе вписано в Търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел (неправителствените организации). Избран бе Управителен съвет, в който влизат и Кремена Антонова, Вера Тихова, Петя Константинова и Красимира Пенева.

Във време на пандемията от COVID-19 дружеството откликна на призива на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД - Габрово да помогнем на медиците на първата „фронтова линия”. Направихме дарение от 1000 лв. за закупуване на специални защитни облекла на медиците в интензивния сектор на Инфекциозно отделение. Вече бяхме направили дарение и на Центъра за спешна медицинска помощ за предпазни средства.

Благовещение (25 март), който Православната църква почита като Ден на жената и майката, е и празник на ЖБД „Майчина грижа”. През годините на този празник дружеството подарява концерт на габровци, организира и благотворителни концерти в подкрепа на нуждаещи се, на обществено значими каузи в партньорство с РЕМО „Етър“, на кулинарни изложби и др. За съжаление, извънредната ситуация през миналата година и началото на тази не позволи организиране на тези инициативи. На Благовещение винаги поставяме цветя на паметната морена до храм „Св. Троица”, открита по случай 125-годишнината на дружеството.

Пандемията не ни попречи да спазим традицията да поздравим на 8 март жените, които се лекуват в отделението по „Акушерство и гинекология” и „Медицинска онкология”, да ги зарадваме с цветя и шоколад с пожелание за бързо възстановяване, здраве и много обич.

Традицията е свързана с патрона на габровската болница д-р Тота Венкова, първата дипломирана българка - лекар, стипендиантка на дружество „Майчина грижа”.

Светлите великденски празници са повод за друга дарителска традиция - занасяме козунаци в Дома за възрастни хора с физически увреждания. Съвместно с Младежкия Червен кръст дарихме шоколадови изделия на Дневния център за деца и младежи с увреждания. Те ни изнесоха песенен концерт в съпровод на акордеон.

Приехме дарението на Мария Витих от Германия - спално бельо и медицински принадлежности, което ще разпределим на нуждаещи се.

На 22 май „Майчина грижа” проведе благотворителен кулинарен базар, подкрепен от РЕМО „Етър”, много фирми и граждани. Събраните 927 лв., в които са включени и лични дарения на членове от дружеството, ще бъдат изразходвани в подкрепа на деца сираци и зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

- Инициативността и всеотдайността продължават да са неизменна кауза на дружеството. Какво предстои?

- Предстои участие в тържествено връчване дипломите на зрелостниците от Национална Априловска гимназия, когато от името на „Майчина грижа” се връчва грамота и дарение от фонд „Д-р Тота Венкова – възрожденката” на ученик с отличен успех и затруднено финансово положение, определен от учителския съвет.

Дружеството се включи в инициативата на „Ротари клуб” - Габрово и дарихме средства за „Цветен рай” - за парковото пространство на новия храм.

Юбилейната изложба, посветена на 150-годишнината на дружеството, гостува на Регионална библиотека - Стара Загора и Музея на розата в Казанлък. Ще бъде показана и в други градове на страната.

- Вашият проект за Керков доби широка гражданственост?

- Да, той вече е завършен. Проектът „Вечният музикант и чаровен зевзек на Габрово” е за скулптурната фигура на Александър Керков, музикален педагог, автор на фанфарна музика, прочут габровски зевзек. Проектът е съфинансиран по Програма „Култура” на Община Габрово със сумата от 15 000 лв. Останалите необходими средства са постъпления от дарителска кампания, в която се включиха габровци, фирми, организации, Обществен дарителски фонд - Габрово.

Предстои след като завърши ремонтът на Градската градинка (пред сладкарница „Глинените гърнета”), да бъде поставен в парковата среда.

Автор е скулпторът Георги Балабанов, чийто проект също е дарение.

Проектът има специален сайт с богата документална информация, там е качен документалният филм „Вечният музикант”. Може да се чуе и „Безименний марш” на Александър Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

- Предстои и един нов, иновативен проект?

- Така е. Целта на спечеления проект „Електронен пътеводител на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на дарители, благодетели и меценати в Габрово” към фондация „Обществен дарителски фонд - Габрово” е да съдейства за поддържане и съхраняване на обществената памет за делото и приноса на видни личности от Габрово в развитието на благотворителността. Да предаде значимост за миналото, което е от значение и пример за възпитанието на днешните и бъдещи поколения, да подпомага развитието на туризма в града.

Като организация, която се занимава с благотворителност, си даваме сметка за отговорността да си последовател на онези личности, за които жестът на благотворителност е висше проявление на духовността. Днес тя е все по-ценна категория на българската нравственост, която като общество сме длъжни да възпитаваме в подрастващото и младото поколение.

Проектът е насочен към младите хора и им дава възможност да споделят ценностите и традициите, запознава ги с историята на града, възпитава в почит и уважение към приноса на важни за развитието на града личности и събития. И не на последно място - засилва чувството на принадлежност към града. Затова основната работа е в партньорство с клуб „Млади възрожденци” при Национална Априловска гимназия. Държавен архив - Габрово ще предостави всички документи за личностите по изготвен списък.

Проектът има за цел да информира не само местната общност, но и гостите на града. Той е в синхрон с дейността на Община Габрово по популяризиране на видните личности, допринесли за развитието на града в сферата на стопанския и културен живот.

- Чудесни намерения, а как ще ги популяризирате?

- Ще има представяне на проекта пред обществеността на публичен форум - дебат на тема „Дарителството днес. Стари и нови практики”.

Ще има изготвени видеоклипове. Ще се популяризира както участието на клуб „Млади възрожденци” с учители Пенка Петрова и Силвия Стоянова от НАГ, така и на готовия продукт пред ученици от други средни училища.

Цялата информация ще може да се зарежда от NFC - чипове, ситуирани в институциите партньори, в Информационния туристически център на Община Габрово и в няколко от най-посещаваните заведения за хранене. Там всеки може да си зареди актуализираната информация с едно докосване на телефона.

Електронният пътеводител може да бъде презентиран като нов туристически маршрут в Габрово, а отпечатаната карта-пътеводител да бъде предлагана на туристическите борси със съдействие на Туристическия информационен център.

Предвиждаме проектът да бъде качен в сайта на дружеството на два езика - български и английски, което ще увеличи достъпа до културното ни наследство за чуждестранните гости на града и за тези, живеещи в Габрово и региона, които в последните години на са изключение.

- Новият сайт на дружество „Майчина грижа”?

- Използваме всички възможности, които ни представя животът, за да изпълняваме нашите цели. Сайтът на дружеството е обновен. С бутон „дари” всеки може да ни подкрепи.

Нашата благодарност за обновяването на сайта е към графичния дизайнер Силвия Рангелова, която го направи като дарение.

- Амбициозна програма, която предполага и какво друго?

- Има идея да определим някоя обществено значима кауза, която да е устойчива в годините.

През 2022 г. дружество „Майчина грижа” навършва 30 години от възстановяване на дейността през 1992 г.

Надяваме се пандемията да не ни попречи да реализираме благотворителните си инициативи.

Поставили сме си за цел да привлечем към нашата обществено отговорна дейност нови членове, от които и млади хора, нови дарители и специално съпричастни корпоративни дарители в изпълнение на мисията ни - подпомагане на физически лица в неравностойно социално положение, подпомагане на даровити деца за участие в национални и международни конкурси, осигуряване на стипендии.

Разчитаме да бъдем подкрепени в очакването за офис от Областна администрация - Габрово, какъвто не сме имали досега.

- Поемате уверено с традициите на миналото ведно с предизвикателствата и новостите пред бъдещето?

- Ще се възползваме от всички възможности за участие в проекти с обществено значими каузи, водени от мотото „Събрали сме да творим добро”, за утвърждаване на сдружението като притегателен център за културно и духовно общуване в града и региона.

Обсъждаме намеренията си да увеличим контактите със сродни организации, с български общности в чужбина.

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото