Спектакълът „Нощта на Еньовден” е културното събитие на 2014 година

<p>Вили ван Импе гласува за Биеналето на хумористичната детска рисунка......
Спектакълът „Нощта на Еньовден

Вили ван Импе гласува за Биеналето на хумористичната детска рисунка...... Спектакълът „Нощта на Еньовден“ беше обявен за събитие № 1 сред номинираните 23 прояви в областта на културата за 2014 година.

Тържествената церемония по обявяването на класацията от Първия конкурс „Събитие на годината в областта на културата“, обявен от Клуба на будителите, се състоя в петък вечерта в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово сред прекрасните експонати от Общата художествена изложба на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в знак на подкрепа към единственото в региона училище в областта на изкуствата. Неговото начало беше положено с моноспектакъла на Веселин Мезеклиев „Холстомер. Историята на един кон“ по Лев Толстой. Актьорът дари част от хонорара си за провеждането на церемонията по награждаването.

Експонатите на „Тревненска школа“ бяха приютили около себе си миниатюрни демо зони, представящи номинираните събития чрез снимки, плакати, награди, както и габровци, които са посочили най-добрите, според тях, събития в областта на културата, проведени през 2014 година. А те бяха 23 на брой – изложби, музикални прояви, спектакли. Сред всички тях като безспорен фаворит с 251 гласа беше определен спектакълът „Нощта на Еньовден“, съвместен проект на сдружение „ФабриКата“, АЕК „Етър“ и ансамбъл „Сивек“. В продължение на повече от три седмици, предимно по интернет, 893-ма дадоха своя вот за Събитие на годината в областта на културата за Габрово.
Своята съпричастност към избора на Събитие на 2014 г., проявиха и гражданите на побратимия на Габрово град Аалст, Белгия, начело с почетния гражаднин на Габрово Вили ван Импе, почетен консул на България в Източна Фландрия.
Следващите най-харесвани културни продукти са:
Концертът „Фолклорна плетеница“ на ДФА „Габровче“ по повод националния празник 3 март миналата година събрал 112 гласа;
Концертът „Хубава си, татковино“, посветен на 50 годишнината на Дома на културата със 107 гласа; Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ или така нареченият Селски мол със 78 гласа; Биеналето на детската хумористична рисунка, организирано от Дома на хумора, Клуб „Приятели на Белгия“ и др. – 76 гласа; Концертът на Радослав Талев „Китарисимо“, подкрепен от 72-ма души; Концертът „Следи“ в памет на Манол Цоков със 66 гласа.
Наградата на победителя Мариана Проданова с пожелания средствата от нея – 500 лева, да бъдат използвани за следващи начинания връчи дългогодишният самодеец, избран на случаен принцип от гласувалите за събитието на годината Пламен Първов. След което председателят на Клуба на будителите Ивелина Елмазова обяви конкурсът за „Събитие на годината в областта на културата 2015“ за открит. „Следете информацията за новите моменти в него, заедно с вас ще създадем регламент за провеждането му – съобщи пред многобройните гости тя. –Благодаря на Мариана Проданова, по чиято идея се осъществи първото издание на конкурса и на всички вас, на всички нас, на които не ни е безразлично как живеем в Габрово и за които е особено важно да съхраним хората, които носят светлината на духовността и правят празниците и делниците ни по-специални“.
Наградата за победителя е осигурена от „Лайънс клуб-Габрово“, ЗАД „Армеец“, клон Габрово и от Общинската организация на БСП в Габрово. Изненадата на вечерта беше връчването на още една награда, учредена от габровсктия РЕКИЦ „Читалища“, за събитие, инициирано от читалище. Като общо дело на габровските читалища „Селският Мол“ получи плик със 100 лева.
С чаша вино и габровски шоколад /пестил/ присъстващите на церемонията габровци се потопиха с наслада в изпълненията на възпитаниците на педагога Пламен Ризов, китаристите Рангел Георгиев, Николай Симеонов и Зарко Стефанов, на великолепният Радослав Талев, както и на голямата Йълдъз Ибрахимова със запис от гостуването й в Габрово по време на „Дни на камерната музика“, на прекрасните танцьори от ансамбъл „Габровче“.
Иван Стоянов, диригент на габровския Камерен оркестър заяви, че за него културното събитие на годината е създаването на Клуба на будителите в Габрово.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни