Смесеният хор „Априлов-Палаузов”обра овациите на публиката в Прага

	Смесеният хор „Априлов-Палаузов“ при едноименното габровско читалище обра овациите на
Смесеният хор „Априлов-Палаузо
Смесеният хор „Априлов-Палаузов“ при едноименното габровско читалище обра овациите на публиката в чешката столица Прага. Хористите се завърнаха от участие в Петия арт фестивал на изкуствата, който се проведе от 17 до 20 юли.

Досега хорът не е участвал в толкова мащабен фестивал, сподели диригентът на формацията Елена Назърова. Форумът дал възможност за изява на много голям брой хора – над 1500, занимаващи се с различни видове изкуства – танцово, хорово, инструментално. Организаторите ангажирали за участниците във фестивала - 35 състава от Гърция, Турция, Естония, Унгария, Босна и Херцеговина, Армения, Израел и България, един от най-големите хотели в Прага и по този начин самодейците могли да контактуват със своите колеги и да получат усещането за фестивално настроение и мащабност. Участието във фестивала на габровския хор станало възможно и заради програма „Култура“ на габровската Община, в която през тази година за пръв път имаше раздел „Мобилност“. Благодарение на одобрения проект читалището успяло да помогне за покриване на пътните разноски на хористите.
Всички хорови състави - общо 6, се представили с по два самостоятелни концерта в местни катедрали и един концерт на открита голяма сцена. Липсата на конкурсен характер помогнала на хористите да се изявят пълноценно без никакви притеснения и да представят достойно страната си. 
 
„Изключително красиви бяха катедралите - сподели Елена Назърова. - Акустиката, разбира се - невероятна, отношението на публиката - също.“ Габровският хор се представил на фестивала с две програми. За катедралите била подбрана разнообразна и популярна църковна музика в различни стилове от Средновековието, Ренесанса, барока, както и църковнославянски песнопения и американски спиричуел. Именно разнообразието си казало думата за представянето на нашенци, които предложили за всекиго по нещо. Публиката и в двете катедрали реагирала много сърдечно и аплодирала дълго всяко от изпълненията. Според впечатленията на Назърова явно в Чехия българите са добре дошли и обичани. Нашенци дори се просълзили от благодарственото слово на свещеника. 
„На втория концерт в катедрала се почувствахме като в латинската сентенция „Дойдох, видях, победих“ - сподели Елена Назърова. - Ние пяхме последни и на практика закрихме фестивала. Понеже ни извикаха на бис, изпяхме нашата „Де дум“, която знаеха хористите и от Унгария. Така в цялата катедрала ехтеше тази песен. Аз съм изключително доволна от представянето ни и от този по-различен фестивал, който беше организиран перфектно.“
За концерта на открито била подготвена изцяло фолклорна програма, която залагала също на разнообразието от бавни и бързи песни и от различни краища на България и движение на хористите по сцената. И тук публиката реагирала много сърдечно и засипала хористите с много аплодисменти. Още преди да се качат на сцената те се разпявали в парка наоколо и край тях се събрала многобройна публика. Елена Назърова се шегува, че ако били сложили обърната шапка пред себе си, можело да посъберат доста пари.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни