Следовател пое съмнителните ТЕЛК-решения

Slеdovatеl-poе-samnitеlnitе-TELK-rеshеniia
TELK-2.jpg
Не полицейски дознатели, а следовател от Окръжна следствена служба-Габрово се е заел с разследването на съмнителните пет ТЕЛК-решения, научи вчера „100 вести“.

Причината е „фактическата и правна сложност“ на това досъдебно производство, обясни говорителката на Окръжна прокуратура -Габрово прокурор Людмила Рачева. Става дума за проверка дали петимата разследвати жители на областта са получавали инвалидни пенсии без основание.

Ще припомним, че Габровска област се настани трайно като лош пример в източването на бюджета с фалшиви ТЕЛК-решения. Наред със Силистра, Разград, Враца и Монтана името на Габрово бе споменато с нарушения в тази област и от заместник-главния прокурор Иван Гешев, и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. В тази връзка прокурор Гешев обясни, че е разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт и Здравната каса. Според него, „поне половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са социално слаби, но са реално здрави“.

Преди две седмици прокурор Людмила Рачева обясни, че на 21 януари в Районна прокуратура Габрово е образувано досъдебно производство, което трябва да разследва тези пет експертни решения, издадени от ТЕЛК-Габрово. То не е срещу конкретни лица, търси се престъплението и докато не бъде уточнено кой има вина и да бъдат повдигнати обвинения, имена няма да се споменават. Досъдебното производство в Районната прокуратура в Габрово е „че за период от октомври 2017 г. до септември 2018 г. при условията на продължавано престъпление, чрез съставяне на документи с невярно съдържание, ескпертни решения, съставено от ТЕЛК-Габрово, съзнателно е дадена възможност на други лица, да получат чуждо движимо имущество“, т. е. пари за някакъв процент инвалидност. И дали на въпросните са здрави или са получили от комисията по-висок процент инвалидност.

Петимата с разследваните експертни решения са на различна възраст - мъже, жени, деца, каза тогава прокурор Рачева, без да уточни бройки и заболявания, за които са получавали пари. И уточни, че тези пет решения са на вниманието на прокуратурата за момента, в бъдеще може да има още разследвани за същото. Срокът, за който трябва да приключи работата на полицията и прокуратурата бе два месеца, но винаги съществува възможност, поради правна сложност, той да бъде удължен.

Сега, при разследването от специално натоварен с това следовател, този срок се запазва. В същото време врачански медии обявиха, че в Мездра вече е налице първата присъда за ползване на фалшиви ТЕЛК-решения. Там на година и четири месеца затвор осъдиха Димитър Лилов от село Камено поле, община Роман. „Решението на съда вече е влязло в сила. Мъжът е обвинен, че представил документи с невярно съдържание от ТЕЛК комисия пред НОИ и дирекция „Социално подпомагане“. От измамата семейството му ощетило с над 30 000 лв. държавата. Димитър Лилов ползвал 2 фалшиви ТЕЛК-а – за себе си и за 13-годишната си дъщеря Бисерка. Според неверните документи детето било глухоняма с умерена умствена изостаналост, а баща й – само глухоням. Освен тях, и друг член на семейството ползвал финансова помощ за фалшиво увреждане - братовчедът на "глухонямата" Бисерка. Училището в Камено поле стана нарицателно за десетки псевдоинвалиди сред учениците. Сигнал за това подаде регионалният инспекторат по образованието във Враца. Оказа се, че много ученици в школото получават средства след медицински решения, които ги обявяват за умствено изостанали, епилептици или глухонеми. При последваща проверка се установи, че поечето хлапета нямат никой от посочените здравословни проблеми. По неофициално информация и други от децата в селското школо вече са се простили с парите от фалшивите ТЕЛК-решения“, съобщи сайтът на българските общини.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни