Симона Петкова - №2 в българския футбол

Топ новина! Simona-Petkova
Симона Петкова
Габровската гордост отново намери място сред най-добрите в родния женски футбол.

Състезателката на швейцарския „Лугано“ зае второ място в класацията при дамите, която беше част от церемонията „Футболист на България`2020“. Симона събра 25 точки от спортните журналисти, гласували в допитването. Евдокия Попадинова за пореден път беше определена за №1 с 51 гласа, а третото място зае Лиляна Костова.
Освен че през 2020-та смени италианското футболно първенство с швейцарското и подписа първия си напълно професионален договор с отбора на „Лугано“, Симона ще запомни годината и с още една паметно събитие. Няколко дни преди края ѝ тя представи в своя роден град Габрово третата си книга - „Футболно пътуване“. Тези две събития бяха поводът да разговаряме с нея.


- Симона, отново си в топ 3 на най-добрите футболистки в България. Как приемаш този факт?
- Разбрах, че съм сред най-добрите и тази година. Благодарна съм за което, но оставям без коментар темата.
- Правилно ли е подреждането през твоята призма?
- Не бих искала да коментирам.
- Забелязваш ли развитие на женския футбол у нас? Има ли светлина в тунела?
-Да, има напредък в женския футбол в България, има и светлина в тунела. Надявам се да се даде шанс на националния отбор жени да разгърне потенциала си и да излезем на европейската и световна сцена. Мисля, че там ни е мястото. Ако ни се даде шанс да мерим сили с европейските грандове, ще има с какво да мотивираме и подрастващите. Така ще се запали интереса у все повече и повече момичета.
- Вече си професионален състезател. Намери ли своето място в отбора на „Лугано“?
- Да знам, че футболът е моя работа, е удоволствие и радост. В „Лугано“ съм една от лидерките на отбора. Спечелих доверието, което исках, дори бия дузпите и фаловете. За мен това е много голям успех. Мисля, че съм на точното място.
- Как върви подготовката ти за втория полусезон?
- В момента е малко по-тежко. Наблягаме на физическата подготовка. Но се надявам всички усилия, които влагаме в тренивъчния процес, да дадат резултат още в първия мач.
- Какви са целите пред отбора и съответно твоите?
Отборът има една единствена цел и тя е да остане в Сериа А. Моите цели са дам максимума, на който съм способна, и да помогна за така желаните победи.
- Какво е отношението към теб от страна на треньорския щаб и съотборничките ти?
- Радвам се на страхотно уважение. Нееднократно треньорският щаб ме е давал за пример. Момичетата от отбора ми имат пълно доверие, вярват в мен и знаят, че могат да разчитат на подкрепата ми на и извън терена. Работим в една много приятна и приятелска атмосфера.
- С какви чувства се връщаш към „италианския период“? (б.а. пребиваването в Серия А с отборите на „Пинк Бари“ и „Емполи“). Най-титулуваната ни футболистка в чужбина - Лиляна Костова, казва в едно интервю, че не би се върнала в Италия. При теб как стоят нещата?
- И аз мисля като Лили. Поне за момента не желая да се върна в Италия.
- Няколко дни преди края на 2020-та представи новата си книга. Какво представлява твоето „Футболно пътуване“?
- Най-накрая завърших едно изключително важно събитие. Това е сбъдването на една моя детска мечта. Книгата описва всичко хубаво и не толкова хубаво, което съм преживяла. Много футболни емоции и страсти, но и много житейски опит и борба. Книгата носи едно послание и то е да бъдем малко по-смели и да се борим за мечтите ни. Искам с книгата да дам малко вяра, повече надежда и най-вече кураж на всеки един читател. Мисля, че щом аз успях да постигна целите си, всеки един може.
- В книгата разказваш за трудностите, които си преодоляла до тук в преследване на мечтата си. Това ли е твоето послание към читателите - да не се отказват?
- Да, абсолютно. Ако правим това, което обичаме, то ние ще сме щастливи дори в обикновеното ежедневие. А когато сме щастливи, тогава всичко е по-приятно, по-красиво и по-хубаво. Ако работим за мечтите си, то те най-вероятно ще станат реалност.
- Какво си пожелаваш да ти се случи през тази година?
- Пожелавам си здраве, защото то е най-важно. Желая на всички да се борят за нещата и хората, които обичат. Искам една година изпълнена с още повече футболни емоции, успех, радост и любов. Желая на вашите читатели една здрава година, изпълнена с повече поводи за радост и щастие.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото