Симеон Спиридонов е предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий”

Simеon-Spiridonov-е-prеdlozhеn-za-ordеn--Sv.-Sv.-Kiril-i-Mеtodiii
spiridonov-orden-06-11-19.jpg
Творбите му са изложени в галерии и частни колекции по света, но рождения си ден художникът отбелязва с изложба в Севлиево

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ и за награждаване на Симеон Спиридонов с орден „Св. св. Кирил и Методий” – огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Художествените творби на Симеон са познати на ценителите от цял свят и са експонирани в галерии и в частни колекции в редица страни, сред които Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. Познат е и като автор и илюстратор на над 200 книги, както и на филми за деца.

Заради таланта и неповторимия му стил художникът е включен сред най-големите имена на съвременното изкуство в престижни световни класации и издания. Носител е на редица награди, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“. Член е на Световната асоциация на художниците към International Federation of Photographic Art (FIAP) -UNESCO. Благодарение на неговата обществена и дарителска дейност са създадени училищна галерия и художествена гимназия в село Дрен, където художникът живее и работи през последните години.

Само преди два месеца Спиридонов откри своя самостоятелна изложба в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево. Тогава художникът отбеляза и 75-годишнината си, обграден от своите близки, познати и любители на изкуството му. „А, това е един съвременен художник! Човек, който живее във времето, човек, който не живее в миналото, човек, който живее в бъдещето. Ето, това е художникът Симеон Спиридонов“, заяви при представянето на изложбата директорът на галерията Васко Василев.

Кампанията за връчване на високото отличие за Симеон Спиридонов бе подета от инициативен комитет от Община Севлиево и Община Радомир.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото