Силвия Черкезова: „Предлагаме на децата послание, че красотата е нещо, което трябва да търсим“

Silviya-Chrkzova:-Prdlagam-na-dtsata-poslani,-ch-krasotata--nshto,-koto-tryabva-da-tarsim
Силвия Черкезова: „Предлагаме на децата послание, че красотата е нещо, което трябва да търсим“

През миналата година в Дома на хумора и сатирата започна активна работа с деца. И преди се работеше с тях, но предимно в посока опознаване на габровския хумор. Сега децата се намесиха в разглеждането и тълкуването на най-авангардната изложба – творбите на Кристо и Жан-Клод, която беше открита през месец октомври 2017 и ще продължи до юни 2018 г.

През миналата година в Дома на хумора и сатирата започна активна работа с деца. И преди се работеше с тях, но предимно в посока опознаване на габровския хумор. Сега децата се намесиха в разглеждането и тълкуването на най-авангардната изложба – творбите на Кристо и Жан-Клод, която беше открита през месец октомври 2017 и ще продължи до юни 2018 г. Поводи за работа с най-малките посетители на Веселата къща даваха и посветени на различни теми световни или международни дни от календара. Почти всяка събота те се включваха в различни ателиета – научаваха нови неща и пробваха фантазията и творческото си мислене, за да направят своя творба. Акцентът към детската публика беше разширен след включването в екипа на ДХС на Силвия Черкезова, чиято длъжност е свързана с развитието на публики, с организирането на събития и детски творчески образователни програми, които да допълват съдържанието на изложбите в музея. За работата с децата в творческите и образователни програми говорихме със Силвия Черкезова.
- Кога започнаха активните занимания с деца и каква е целта на музея „Дом на хумора и сатирата“ при работата с най-младата публика?
- Както знаем, изложбите в Дома на хумора се подменят, информацията и посланията са различни. Затова винаги една изложба може да се интерпретира по творчески начин и да се поднесе на достъпен език на най-младата публика, която искаме да виждаме често в музея и която се надяваме с времето да води още посетители. Това са семействата, децата, на които искаме да предложим освен усмивките в залите и творчески практически занимания, с които да добавим стойност към културния продукт, който представя музеят.
От края на миналата година и началото на тази година стартирахме програма, която е част от изложбата „Кристо и Жан-Клод – проекти. Роден в Габрово“. Тя е малко по-специализирана, с конкретно съдържание интерпретация на творчеството на Христо Явашев – Кристо. Детските ателиета се провеждат почти всяка събота, те са включени в месечната програма на Дома. Всеки, който има интерес, може да се включва. Програмата трае час и половина и представлява тур в самата изложба на децата, както и на родители с тях. Разглеждаме и говорим за някои от основните представени обекти с постерите и снимките в залата, коментираме и разсъждаваме, запознаваме се с творчеството и философията на артистите, а след това отиваме в Залата на жирафите, където интерпретираме с техниката, която използва Христо Явашев – колаж или пакетаж. Януари и февруари бяха посветени на темата пейзаж-колаж. Получиха се доста интересни детски творби, с които се надяваме да направим изложба в края на месец май.
- Как реагират децата при разглеждането на изложбата?
- Любопитни са, интересно им е. Впечатляват се от мащабите на произведенията на Кристо. Заради липсата на житейски опит са им непонятни някои неща и не им е много ясно как се случват, но с малко повече обяснения... Някои са доста завладени, впечатлени и това личи в творбите им, в техните колажи. Например „Бягащата ограда“ на Кристо се появи на Витата стена край Габрово. Децата работят върху фотографски изображения на известни места в околността – паметника на Рачо Ковача, паметника на Шипка и природен пейзаж на Витите скали. Това е основата, върху която те започват да добавят друга реалност като режат и лепят хартия, конци и създават един нов свят. Въображението им е голямо. Забавляваме се и се учим заедно. По този начин искаме да доближим децата до философията на Кристо – свободата, нуждата да бъдеш свободен артист, да си смел в мечтите си, последователен, да отстояваш своето и да правиш красиви неща. Доста наблягаме върху това, защото, както казва в едно интервю Кристо „Естетиката е навсякъде“. Стараем се да предложим на децата послание, че красотата е нещо, което трябва да търсим и е хубаво да бъде част от ежедневието ни.
- Какви други детски занимания организирате?
- Организираме тематични занимания като следим световния календар от теми и събития, като го свързваме и със съдържанието при нас – с временна изложба или с някои от постоянните ни експозиции. Правихме например самолетчета от хартия миналата събота. Идеята беше на самите деца. Беше доста интересно и забавно и ще го правим и в бъдеще. От едно такова творческо ателие се учат и доста други неща – за историята на хартията, как се прави хартия, как да я рециклираме дори, колко е габровско да спестяваш и рециклираш, припомняме си за разделното събиране на отпадъци... Скоро имаше ателие на тема „Подарък за моя мъркащ приятел“. То беше свързано с един от световните дни на котката. Доста голям интерес има към това ателие. Оказа се, че много дечица имат котки за домашни любимци и им е приятно да правят нещо за тях. Правихме къщички от кашони, мишки от коркови тапи, птичета от картон, цветни пискюлчета за игра и т. н.
- Със заниманията подготвяте и бъдещата зряла публика, която да умее да цени изкуството. Но изложбата за творчеството на Кристо и Жан-Клод ще бъде закрита през юни. Какво ще се случва след това?
- Надяваме се наистина да подготвяме една млада и критична публика. Всичко е въпрос на време. Даваме си сметка, че нищо не може да стане от днес за утре. Дори и в кратките месеци на изложбата това не е възможно. Но ние ще продължим с образователните и творчески програми в музея. Те ще са неизменна част от програмата ни всеки месец. Следващото тематично ателие ще бъде посветено на 12 април – Световния ден на космонавтиката. Ние сме свързани с тази тема и заради планетата Габрово. Темата е необятна като Космоса и ще направим много интересни неща – космически и карнавални. Започваме за загряваме за габровския карнавал, който през тази година е на 19 май. За него ще има серия от ателиета. И през ваканциите очакваме децата при нас. Но да не пропускаме и един сериозен акцент в програмата ни. Това е гостуващата изложба на детския научен център „Музейко“. Тя ще бъде открита по повод рождения ни ден 1 април – 46 години на Дома на хумора и сатирата, и ще продължи до есента. Това е една много хубава изложба, посветена на изобретенията, която ще бъде съпътствана от образователни и занимателни програми за деца. Надяваме се на голям интерес от страна на учениците и учителите.
- Какви деца идват в Дома на хумора за участие в ателиетата?
- Имаме случайни посетители, както и такива, които идват на всяко ателие и са наши редовни посетители и почитатели. Определяме възрастта от 7 до 13 години, но се случва да дойдат и по-малки деца, които също включваме в групата, дори заедно с родителите. За по-големите деца в момента сме в процес на оформяне на програма, която да е интригуваща за тях. Децата са любопитни, докато тийнейджърите са критични. Радваме се и когато родителите във времето на собствената си почивка са предпочели да бъдат с детето си при нас.
- А продължавате ли да учите децата на габровските анекдоти, на историята на габровския хумор?
- Сега финализирахме една от основните образователни програми, които ще влязат като продукт, предлаган на туристите. В него ще има много габровски хумор, много игри на тази тема и много нови неща, които не са толкова популярни, но достатъчно смешни. Ние няма как да избягаме от традицията, но аз смятам, че тя не е нещо константно, а се развива и обогатява с времето. Сега всичко е много динамично, залети сме с информация и трябва постоянно да добавяме нещо към традицията, за да можем да отговорим адекватно на съвременните интереси. Надяваме се от 1 април и тази програма да е предложена на посетителите. Разбира се календарът ни от събития е богат. Има много стойностни неща през цялата година, които заслужават да се видят. А най-важното е, че оттук се излиза с усмивка. Тук развеселяваме хората.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото