Шест габровски съдии подкрепиха Лозан Панов

Топ новина! 	Шестима съдии от Габровски съдебен окръг застанаха с имената и
Шест габровски съдии подкрепих
Шестима съдии от Габровски съдебен окръг застанаха с имената и подписите си в защита на Лозан Панов, председателя на Върховния касационен съд. Това са съдиите от Окръжен съд - Габрово Диана Василева и Благовеста Костова, Велемира Димитрова от Районния съ

Лозан Панов бе разследван от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет за речта си „Не на страха“, произнесена на 135-годишнината на ВКС, на 11 декември м. г., в която отправи остри критики относно орязването на конституционните промени. Малко по-късно от името на гражданското сдружение „План Б“ беше подаден сигнал срещу него с твърдението, че е нарушил Етичния кодекс на магистрата, т. е. произнесъл политическа реч, което е забранено на магистратите. От „План Б“ настояха съдебните кадровици да  образуват дисциплинарно производство срещу председателя на ВКС.
    Вчера, малко преди заседанието на Етичната комисия по въпроса, стана ясно, че към заявилите подкрепа за Панов през миналата седмица 145 съдии са се присъединили още 92-ма. Сред тях бяха 6 от Габровския съдебен окръг, 26 съдии от Върховния административен съд и Административния съд на София-град, петима от Апелативния специализиран наказателен съд, както и съдии от Пазарджик, Велинград, Пловдив, Пещера, Варна, Стара Загора, Враца, Разград и още техни колеги от столицата.
    Какво толкова каза Лозан Панов, та Етичната комисия му посвети едно от заседанията си?


„Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина; която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и разбира се, със съдебната система.
    Действията й не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват; противниците й се преследват докрай, а тайните й - те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани“, заяви на 11 декември м. г. той.
    Вчера следобед, след двучасови дебати на заседанието на Етичната комисия, стана ясно, че преписката по случая „Панов“ е прекратена и комисията няма да извършва проверка. „Голяма част от членовете на комисията не сме съгласни с част от тезите, които председателят на ВКС излага в речта си, но приемаме, че те са израз на негово вътрешно убеждение и не следва свободата на словото да бъде ограничавана по някакъв начин“, обобщи решението на Етичната комисия нейният председател Ясен Тодоров пред журналисти.
    „Подписвам се под тази реч, затова заставам с името си - отговори на „100 вести“ Павел Неделчев от севлиевския Районен съд. - Тя е еманация на реалността в България, и то не само в сферата на съдебната система, а в целия обществен живот.“
    Интересно мнение намери „100 вести“ у друг защитник на Панов, останал анонимен: „След като няколко „КОЙ“-човци от ВСС могат да се опитват по такъв груб начин да шантажират председателя на ВКС, можете да си представите как могат да смажат всеки от нас поотделно. Затова, скъпи колеги, да си спомним за хан Кубрат. Надявам се, че освен оптимист съм и реалист, че все още сме много повече от магистратите мафиоти.
    Очевидно без тежки сблъсъци системата ще е обречена на мизерно кретане и рухване и на осемте процента авторитет. Мафиотите най-много ги е страх да не направим здрав блок срещу тях. Днешният случай е показателен. Когато съгласните с Панов станаха около 230 човека с имената си, а не с доноси, помиярите от ВСС си подвиха проскубаните опашки. Само така!“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни