Шампионките от Математическата се готвят за Световното в Индия

Топ новина! Shampionat na Balgariya po baskеtbol – Matеmatichеskata
IMG-0d79dddd32f174cadf4270b489c6172c-V.jpg

Баскетболистките на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, които в края на юни миналата година станаха шампион на България за момичета 8-10 клас, в момента се подготвят за Световните ученически игри в Индия.

След по-малко от три месеца в столицата на щата Чхатисгарх – Райпур, ще се съберат момчета и момичета от близо 30 държави. Състезанията по баскетбол 3 х 3 ще се проведат от 18 до 24 април 2020г. Според правилника на Международната федерация за ученически спорт (ISF) в нечетните години се играе 5 х 5, в четните, каквато е настоящата, форматът е 3 х 3. В историята на ученическия спорт Габрово два пъти е ставал шампион – през 2011-та с тима на Националната Априловска гимназия, и през 2019 г. с отбора на Математическа гимназия.

За пръв път в историята на Световните ученически игри по баскетбол България ще бъде представена от момичетата на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово. Бюлетин номер едно за игрите в Райпур вече е качен на сайта на ISF с всички инструкции, изисквания, срокове за регистрация, такси. За подготовката на момичетата и нагласите преди световното разговаряме с техния учител г-н Румен Янчев.

 - Г-н Янчев, в последните години редовно се класирате на финали, сега станахте шампион и ще се изправите срещу най-добрите в света. Това е голям успех за баскетбола в Габрово и за гимназията. Какво мотивира момичетата, намират ли баланса между тренировките и натовареността в училище?

- Природоматематическа гимназия всяка година изпраща на ученическите игри отлично подготвени момичета и момчета, които са разбрали, че спортът е нещото, което кара мозъка да си почива, да работи по-бързо и по-точно. Когато тия деца приключат с учебната дейност, макар тази подготовка да изисква много време и упоритост, те намират време и желание да спортуват. И когато заведеш такива деца на състезание, е удоволствие да видиш как се справят.

Факт е, че сме шампиони при конкуренцията на толкова много училища и в последните десет срещи нямаме загуба. Ние побеждаваме във всички мачове в групата, бием на полуфинал и на финал, което се дължи на това, че децата ни са подготвени и дисциплинирани.

- Справихте се и със силния отбор на Монтана, който представи България на предните световни игри по баскетбол 3 х 3.

- Не само езиковата гимназия в Монтана. Победихме езикова гимназия "Захари Стоянов" в Сливен, средните училища "П. Р. Славейков" – Кърджали, "Антим I" – Златоград, "Свети Седмочисленици" - Търговище .

Шампиони сме при момичетата 8 – 10 клас. Това е възрастовата група в която се провеждат световни ученически игри. Децата в тази възраст са най-мотивирани и най-подготвени. Отборът който спечели финалите се състои от 10 момичета от различни класове –от седми до десети клас и само четири от тях ще продължат към световните игри. Това е изживяване, което те никога няма да забравят. Усещането, което носи спортът, е невероятно.

- Според първата информация на ISF освен баскетболно първенство, световното първенство ще постави специален акцент в теми от образованието за всички участници - спортисти, треньори, рефери.

- Форумът е много значимо събитие, ще срещне хора с различни култури и различно мислене. Нашите деца ще видят по-различен свят. Момичетата ще представят не само себе си, те ще защитават името на училището и града. Когато отидем, ще бъдем представени като ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово. Габрово ще се чуе на представянето, във всяко едно състезание, на културните и образователни събития, на официалните срещи и представяния.

- Готвите ли се за Световното и с какви очаквания?

- Готвим се от мига в който станахме шампиони. Спортно-технически сме подготвени. Тази година състезанието ще се проведе във формат 3 х 3. Ще пътуват само 4 деца с ръководител. За съжаление не могат да пътуват всички, които донесоха тази награда. Всички те заслужават да отидат, но ще определим само четирите баскетболистки, след поредица от вътрешни състезания. Тези които покажат най-добри спортно-технически качества те ще пътуват.

Важи основно правилото на Пиер дьо Кубертен „Важна е не победата, а участието“. Важна е борбата, а не триумфът. Ние ще направим всичко възможно да се представим добре, но мисля, че ще спечелим най-много от това, че сме участвали.

-За пръв път ли гимназията се класира за световно първенство?

- Не. Гимназията отива за четвърти път на световно. Три пъти с хандбала – в Дания, Хърватска и Катар - миналата година. Но за световно по баскетбол гимназията и Габрово за класират за първи път.

- Как се справяте с организацията, с финансирането на участието?

- Българска асоциация спорт за учащи поемат таксата за участие и пътните разходи. От нас се иска да платим престоя на отбора – по 50 евро на дете на ден, това са заедно с другите разходи, са около 5 000 лева. Ще направим всичко възможно да осигурим необходимите средства и да се представим достойно и успешно.

- Желая Ви успех в Райпур!

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни