Семейството на Борис Димовски отново е дарител на музея ДХС

<p>Венета Георгиева-Козарева, МДХСДа представим новото дарение на музея „Дом на
Семейството на Борис Димовски

Венета Георгиева-Козарева, МДХСДа представим новото дарение на музея „Дом на хумора и сатирата”, свързано с името един от най-забележителните художници-карикатуристи от втората половина на миналия век – Борис Димовски.

Понякога си мислим, че не можем да се изненадаме от „старите” художници, смятаме, че познаваме и персонажите им, и почерка, и вълненията им. Но да не избързваме със заключенията! Ето тази нова колекция впечатлява с шаржа на Стефан Фъртунов, например (за тези, които чуват за първи път името: това е първият директор, видял построяването на мечтата си). 
Само който не го е познавал и не е попадал в силовото му поле, може да остане равнодушен и неразбиращ. За другите – каква по-точна характеристика от Борис-Димовската: това е един целеустремен, непреклонен, уверен в правотата си, решен до край да преследва голямата си идея: построяването на Дома на хумора и сатирата, дома за всички сатирици и хумористи. Фъртунов е щастливец: работи и вижда разцвета на Дома.
Или тази, поразяваща с историческата си достоверност рисунка: „Този Дом се построи в лето 1974”. Сега знаем, че не се е построил (напълно, според първите проекти!), но пък в тази година е най-големият кипеж по реконструкцията на бившата кожарска фабрика, върху чиито основи се полагат новите темели на новата „фабрика на смеха”. Вероятно пак тогава друг приятел на Дома (и на Фъртунов), карикатуристът Тодор Цонев се допитва дори до Ванга за съдбата на начинанието в Габрово и тя го успокоява, че „къщата ще я бъде”!
Няма как да сбъркаме линията на Димовски и в останалите карикатури и рисунки: безплатен смях, 1 април, Габрово и габровската котка... Така колекцията с творби на големия майстор, която се съхранява в художествения фонд на ДХС, ще придобие още по-пълен и по-съдържателен вид.
Хвала на дарителите, техните малки наглед жестове не могат да се осребрят. Те просто нямат цена.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото