Сем. Балджиеви направи дарение за ХГ „Асен и Илия Пейкови“

Darenieto-e-diplomnata-rabota-na-Iordan-Baldzhiev
Дарението е дипломната работа на Йордан Балджиев

 Семейство Маргарита и Йордан Балджиеви дариха на Художествена галерия ”Асен и Илия Пейкови” в Севлиево картина на Йордан Балджиев.

Това е дипломата му работа, рисувана в периоди 1962 - 1963 г.

Йордан Балджиев е роден в Севлиево през 1942 год. Завършва факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" в ателие живопис. Той има привилегията негови преподаватели да са проф. Никола Кожухаров (художник на цар Борис), проф. Васил Стоилов - при когото Йордан Балджиев прави дипломната си работа, проф. Поплилов, доц. Хаджитанев, доц. Генов. Това са изключително ерудирани творци и преподаватели, с които той поддържа контакти и след завършването си. Ето защо след години за него не е трудно да покани за представяне на своите творби в Севлиево големите имена в изкуството - Светлин Русев, Евгений Босяцки, Георги Баев, Георги Ковачев, Милка Пейкова, Тома Трифоновски, Мая Дочева, Цвятко Дочев, Пенчо Кулеков, които са експонирали своето творчество в нашия град.

"Изложбите на тези художници бяха празници за гражданите, а също и за фонда на градската галерия", е категоричен директорът на ХГ „Асен и Илия Пейкови“, художникът Васко Василев. Йордан Балджиев участва в дейността на групата на севлиевските художници, в пленери, в общи и самостоятелни изложби. Благодарение на чара и бохемата в него, русенски, бургаски и търновски художници посещават с творбите си Севлиево. "Дарението, което сем. Балджиеви направи, става част от фонда на галерия "Асен и Илия Пейкови", екипът на галерията сме благодарни за жеста", сподели още Васко Василев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото