Сдружението на работодателите и индустриалците финансира каузи и проекти, важни за Габрово и хората

<p>Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово „Дързостта да бъдеш
Сдружението на работодателите

Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово „Дързостта да бъдеш първи“ навърши една година. Ако желаете да четете всеки нов брой на “100 вести” на своя компютър, моля да се абонирате, като използвате бутона “Абонирайте се” в сайта.

По този повод на тържеството във вторник неговият председател Мариян Костадинов обобщи дейността му през 2014 година. Сдружението е работило основно в услуга на обществото с финансирането на важни проекти. За това благодарствени грамоти за своите дарения от името на СРИГ получиха собствениците на „Елви“ Веселин Кръстев и Илиян Дянков, дарили 5000 лева; Кольо Йорджев, осигурил 7000 лева; мажоритарният собственик на МАК АД Георги Бижев – 8 хиляди лева, Пейо Пеев - „Алфрида Пеев“, осигурил 15 хил. лева, Красимир Георгиев от София - 1500 лева, Валентин Петров, Адриан Новаков – 17 хиляди лева, и Мариян Костадинов - осигурил 13 000 лева за реализирането на различни проекти.
Един от тях е свързан с честването на 137 години от Шипченската епопея. Габровският бизнес е дарил 40 хиляди лева за изработване и поставяне на озвучителна система около паметника на свободата „Шипка“. Затова неизменно всеки ден, на всеки кръгъл час, независимо от времето на върха звучи незабравимият глас на актьора Константин Кисимов и неговото изпълнение на Вазовите „Героите на Шипка“.
Вторият проект, свързан с Августовските боеве на историческия връх, е „Изграждане на пластика с вечен огън в криптата на храм-паметника на свободата „Шипка“ по архитектурен проект на арх. Евгени Николов и скулптор на бронзовата пластика Адриан Новаков. „Това, което направихме там, горе на върха, е известна компенсация на 137-годишна забрава към героите, чиито кости са останали някъде там“, с вълнение отбеляза Мариян Костадинов.
Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово е сред дарителите, които подкрепиха проекта за ремонт и оживяване на габровското „Място в сърцето” – градинката с мечето, по време на организирания през юли 2014 г. дарителски кръг от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Обществен дарителски фонд - Габрово. СРИГ е предоставило сумата от 1000 лв. в подкрепа на тази кауза, с което още веднъж доказва своята ангажираност към важните за обществеността в Габрово каузи, свързани с обновяване и реновиране на места, които всеки един от нас носи и ще носи в сърцето си.

Третото издание на „Дързостта да бъдеш първи“ също е част от свършеното от сдружението през първата година от неговия животи подкрепено от Областна администрация. То е посветено на габровския принос в научно-техническото развитие на България и е съвместен труд на професионалистите от Регионален исторически музей, Държавен архив в Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, Техническия университет в града Габрово и печатница „Екс-Прес“ ООД.
Мариан Костадинов припомни и, че по покана на Венцислав Маринов сръбска бизнес делегация, водена от Небойша Кристич, кмет на централната градска община в Ниш –Медиана беше напосещение в Габрово. А нейната цел - обмен на идеи за развитие и споделяне на опит.
„Габровският бизнес е неделима част от бизнеса на България – отбеляза той. - И считам, че бизнесът в отделен свят. Защото се наслушахме на кризи в образованието, в здравеопазнавето, в пенсионната система, но не знам защо никой не говори за кризата в икономиката и на бизнеса. За пореден път поредното правителство с кредит от 16 милиарда покрива стари задължения и бюджетни дупки.
И неслучайно всички се питаме докога и кои са факторите, които създават кризите в секторните политики. Дали защото средствата са неправилно употребени или заради това, че те не достигат. Мисля, че са и двете“. А и как и за какво да стигнат по-напред, след като ежегодно немалко фирми преустановяват дейността си, предприятия затварят, икономическата среда се влошава. „Ако в България има още един милион работещи, дали ще говорим за криза в здравеопазването, образованието или в пенсионната система – ринторично запита председателят на габровското сдружение. - Въпреки това смятам, че ние, в собствените си градове се опитваме макар и трудно да работим, въпреки държавата“.
С вълнение Георги Бижев отбеляза, че след многогодишното си присъствие в Габрово за втори път получава отличие от габровци за своя принос в развитието на града.
„Изпитвам гордост за това, че съм част от една общност на хора с големи сърца, които въпреки трудния момент за родната икономика не забравят своя дълг към обществото и града“, сподели габровският скулптор Адриан Новаков на тържеството.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни