Съдът осъди неразумни срокове по убийство

Sadat osadi nеrazumni srokovе po ubiystvo
На севлиевския съд се падна честта да бъде безпристрастна Темида
Севлиево и общината нямат нищо общо със случая, но на севлиевския Районен съд се падна честта да се произнесе по твърде скандален случай с убийството на бизнесмен, извършено преди 11 години. Семейството му осъди Прокуратурата на Република България и Окръжния съд в Благоевград

. На 7 януари т. г. севлиевският Районен съд уважи исковете на близките на убития, заради проточилото се близо девет години наказателно производство, извън разумния и законен срок. Севлиевският съд постанови Прокуратурата и Окръжния съд в Благоевград да заплатят солидарно по 8 хиляди лева на член на семейството на убития – родителите, съпругата му и двете му деца. Или общо 40 000 лева. Двете институции ще трябва да платят и около 3000 лева разноски по делото.

На 30 януари 2008 г. 33-годишният строителен предприемач Ангел С. от Варна беше убит в офиса си в центъра на град Банско. Съдружникът му и кумец Красимир К. го прострелял 16 пъти с пистолета си „Зиг Зауер“. Единайсет от изстрелите попаднали в гърдите на Ангел.

Двамата съдружници били и приятели от години и имали общ бизнес. Седалището на фирмата им било във Варна. Строели хотелски комплекси по Черноморието и в Банско, като си разпределили отговорностите – по Черноморието бизнесът движел Красимир, за който бе писано, че е бил част ог бизнес-групировката ТИМ, а в Банско - от Ангел. Но накрая се скарали за пари. След убийството на партньора си Красимир сам се предал и заявил пред разследващите, че е действал в състояние на афект, тъй като разбрал, че Ангел е източвал тайно, в продължение на година, около 6 милиона евро, от дружествените сметки. Семейството на убития отрича това.

В началото на 2015 г. Oкpъжният cъд в Благоевград осъди Красимир на 5 години затвор и да плати по 60 хил. лв. на родителите и съпругата на кума си, както и по 40 000 лв. на двете му малки деца. за убийство в състояние на афект, за което се предвиждат до 8 г. затвор. С Решение № 354/05.11.2015 г. съдебния състав на софийския Апелативен съд потвърдил присъдата. Между тези дати обаче и след тях има връщания на делото на прокуратурата за съществени нарушения на процесуалните правила, забавяния в съда, нови отлагания заради неизтотвени експертизи и т. н. Ето част от причините за забавянето на производството: „Продължаването на срока за разследване от наблюдаващите прокуратури било давано формално, без да се установи бездействието от страна на разследващите в значителни периоди от време, през които не били извършвани следствени действия. И още: „Съдията-докладчик е отлагал многократно делото за друга дата поради опити да установи местонахождението на свидетеля У., въпреки, че той е бил разпитан по досъдебното производство пред съдия по реда на чл. 223 НПК и не е бил намерен на посочените по делото адреси. След проведено издирване, включително и международно, и установяване на адрес на свидетеля във Великобритания, съдът не е изпратил веднага съдебна поръчка за призоваване и/или разпит на лицето по реда на НПК и международната правна помощ, а е провел кореспонденция с МВР и МВнР. Когато е изготвил първата съдебната поръчка не е съобразил времето за насрочване на делото и поради това не е била изпълнена. Това е наложило изпращане на втора съдебна поръчка. Разпитът на св. У. бил поискан от прокурора и частните обвинители и граждански ищци, които няколко пъти направили искане показанията му да бъдат прочетени, но съда не го уважил, въпреки, че към този момент местонахождението му изобщо не било установено.“ По делото били проведени общо 27 съдебни заседания в ОС Благоевград и още две в Апелативен и Върховен съд.

След приключване на делото през 2016 г. семейството на убития потърсило компенсация за тези близо 9 години разкарвания по съдилищата.

В решението си от 7 януари т. г. севлиевският Районен съд обяви, че предявените по делото искове по чл. 2 б ЗОДОВ, за нарушение на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, съгласно чл. 6, § 1 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, са доказани по основание.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред габровския Окръжен съд.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни