С изложба празнуват 150 години от основаването на "Майчина грижа"

S-izlozhba-praznuvat-150-godini-ot-osnovavanеto-na--
rim.jpg
Изложба, посветена на 150 години от основаването на на Женското благотворително дружество "Майчина грижа" се откри в Регионалния исторически музей.

Ключа на Габрово и поздравителен адрес от името на Община Габрово връчи на председателя на дружествато Ганка Шиварова кметът Таня Христова, която в приветственото си слово каза: "В днешния ден, който е хубав християнски празник Преображение Господне искам да честитя празника на всички дами от дружеството. Днес от дистанцията на времето се вижда, че историята на благотворителното дружество е вплетена здраво в миналото на Габрово. Тези, които през годините припознават мисията на дружеството за своя лична заслужават повече от повод за гордост. Това е доказателство за същността на промяната, която може да постигне предприемаческия дух на габровци, вдъхновен от стремежа за социални и духовни каузи.

Бих искала да мога да кажа „Благодаря!“ лично, поименно и сърдечно на всички, свързали живота си с "Майчина грижа" и с идеята за благотворителността и подкрепата за хората в нужда. Резултатът от техните усилия, съчетан с постоянство, упоритост, добри сърца и чувство за дълг, е превръщането на дружеството в категоричен авторитет и емблема на обществения живот в нашия град.

Скъпи дами, бъдете здрави, вдъхновени и все така богати на любов, благост, милосърдие и вяра, за да продължи да живее каузата, която ви събира и да творите добро!" Развълнувана председателката на дружеството Ганка Шиварова припомни девиза на дружеството "Събрали сме се да творим добро!" Тя благодари на Регионалния исторически музей, на Регионална библиотека "Априлов Палаузов", които съдействаха за изготвяне на изложбата, в която се показва една малка частица от историята на дружество. "Дружеството го е имало и ще го има", каза още тя.

"Изложбата е принос към усилията за осмисляне на миналото и извличане на опит, като залог за бъдещето. Това е изпълнение на дълга ни към нашите предци, които със своята творческа енергия и постоянство са конструирали образа на Габрово и са го превърнали в един от символите на модерна България", допълни Красимира Чолакова, директор на Регионалния исторически музей.

Авторът на изложбата Катя Гечева представи някои от акцентите на изложбата. В нея са представени 30 културни ценности, няколко ценни печатни издания, библиографска рядкост. Проследена е историята на дружеството от създаването му до наши дни.

"Първият акцент са най-ранните документи за създаване на дружеството - билет за платен членски внос от Радка Арнаудова от 1869 г. и разписките за волните помощи на женското дружество, издадени на Ирина Симеонова и Цена Максимова от 1 август 1870 година. Преди 150 години, в епохата когато Фейсбук е непознат, единственият начин да се отразяват събитията са вестниците, издавани в Цариград. Във вестник "Македония" от 23 август 1869 намираме първото съобщение за съществуване на женското дружество в Габрово, информацията е, че то е едно от първите в България. Изданието "Габрово през Възраждането" от Александър Мартинов от 1940 година представя първата председателка на дружеството Мария Ганчева.

Изложена е и автобиографията на учителката Анастасия Тошева от Стара Загора, една от най-дейните членове на дружеството в периода 1870 - 1876 година. Представени са уставите на дружеството от 1921 и 1940 година, на безплатната ученическа трапезария от 1909 г., спомените на малко известната председателка на дружеството в периода 1910 -1911 г. Пенка Генова. Представен е и част от мемоарния ръкопис на Йордан Станчев в частта за майка му, съхраняван в РИМ Габрово.

Вторият акцент на изложбата са вещите на д-р Тота Венкова, първата стипендиантка на дружеството в девическото училище в града. Съхранени са приборите й, чинията с монограм, извезана от ръката й покривка.

Кулминацията на експозицията са културните ценности, дарени от наследниците на благодетеля на женското дружество Пенчо Семов. Одухотворените портрети в цял ръст на Пенчо и Радка Семови, нарисувани от художника Добри Добрев ще посрещат и изпращат посетителите на изложбата през следващите две седмици", разказа още тя.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Българщина

Към началото