С големите си човешки сърца жени от селата Армените и Враниловци изплетоха топлина за хора в нужда

S-golеmitе-si-chovеshki-sartsa-zhеni-ot-sеlata-Armеnitе-i-Vranilovtsi-izplеtoha-toplina-za-hora-v-nuzhda-
С големите си човешки сърца жени от селата Армените и Враниловци изплетоха топлина за хора в нужда

От сектора за работа с доброволци към Община Габрово предлагат на кметския наместник на Армените Георги Петков местното читалище да подкрепи инициативата. Той спазва наложената вече традиция за съвместна дейност с читалището в село Враниловци и заедно с кмета Теодора Томова решават, че идеята си заслужава.

 „Крайният резултат е смайващ” – казва Теодора Томова, когато вижда събраните плетива на жените от двете села. 
 „Много труд, много любов, много сърце, много човещина са вложили доброволците, които плетоха за кампанията. За нас най-важното е да помогнем на хора в нужда, останали без дом. Да им дарим мъничко топлина” – не успява да сдържи емоцията си Теодора Томова.
 Кметският наместник на Армените Георги Петков, председател на читалище „Постоянвство 2012” в село Армените, пожелава на всички свои колеги да имат партньори и членове като неговите. От минутата, в която споделя за идеята, жените дават съгласието си да се включат. Партньорите от Враниловци – също.
 „Ние сме край, който е изпадал в нужда. Видяхме колко много добри хора има в България. Вярваме в добрината и човечността” – припомня голямото наводнение от лятото на 2014 година Теодора Томова.
 Мария Петкова казва, че е донесла обикновени терлици и шапка. Изплетеното от нея обаче веднага прави впечатление сред големия куп. Тъй като е дареното от сърце, става по своему необикновено.
 Шалче, шапка, ръкавици е изплела Кина Христова. С усмивка и леко напевен глас тя споделя, че много ще се зарадва, ако стопли дете.
 Пет чифта терлици и два чифта чорапи – това дарява Стефана Лалева, а Иванка Ватева – шест чифта терлици. Маргарита Илева от Враниловци пее в местната група за народни песни и вярва, че с песента човек се предпазва от старост. Тя и съселянката й Христинка – също певица, донасят своите създадени с песен плетива.
 Николинка Василева не е пяла, докато плете, въпреки че има интересен глас. Кина Йорданова е изплела шапка, шал, терлици. Шалчето е червено и е за момиченце.
 Венета от Враниловци е убедена, че ако не пееш, работата не върви. Докато е плела, е пяла. Стефка Кънчева е плела, но не е пяла, защото не може. На нея работата й спори, макар без песен.
 Трудно е да се назоват имената на всяка от жените от селата Враниловци и Армените, които стават част от инициативата „Изплети топлина”. Не признанието ги вдъхновява, а вярата, че с големите си човешки сърца помагат на хора в нужда.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  1. Още от Общество

Към началото