Руски кадети ще се поклонят пред монумента „Преклонение“ в Плачковци

Pochetna-strazha-pri-otkrivaneto-na-„Preklonenie“
Почетна стража при откриването на „Преклонение“

Руски кадети ще се поклонят пред монумента на Света Олга „Преклонение“ в Плачковци в събота, 25 август, по повод 141 години от Руско-турската освободителна война.

Кметът Борислав Борисов информира, че гостите на града ще бъдат посрещнати около 15,30 часа на пл. „Илинден“ пред монумента, след което ще има изпълнения на руски патриотични песни и песни, посветени на Руско-турската освободителна война.
Статуята с лика на Света Олга „Преклонение“ беше открита на 29 юли т. г. на площада до кметството. Идеята за изграждането на паметния знак, който да напомня на хората за отминалите времена и техните герои – опълченци, руски воини и помагачите им, отбранявали Тревненските проходи от османските сили през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., е на Тихомир Славов след миналогодишното отбелязване на 140 години от Свободата. След обсъждане на идеята е взето решение плачковският монумент да не бъде с военна тематика, а да е с образ на жена.  Ликът на Светата равноапостолна княгиня Олга е избран като символизиращ живота, любовта и единството на православния свят. Паметникът е наречен „Преклонение“ и е знак за почит и благодарност към падналите за свободата ни. Той е създаден в рамките на Национална инициатива „Една детска сълза – една молитва“. Неговото освещаване е във Военната академия „Г. С. Раковски“, София на 11 юли 2018 г., в деня на плавославния празник на Света Олга - защитница на православната вяра, кръстена в Цариград и заминала за Киев от България като Елена,. Статуята е изработена от 17-годишния ученик от гимназията по каменоделство в с. Кунино, Врачанско Иван Симеонов, а камъкът е дарен от Димитър Иванов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни