Румен Радев: „Петко и Пенчо Славейкови са най-значимите фигури за духовното ни пробуждане и културен възход“

Rumen-Radev-otkri-Slaveikovite-praznitsi-v-Tryavna
Румен Радев откри Славейковите празници в Трявна

„Петко и Пенчо Славейкови остават като едни от най-значимите фигури в ерата на нашето духовно пробуждане и културен възход на страната ни“ - заяви президентът Румен Радев в словото си при откриването на 14-то издание на Националните Славейкови празници в Трявна.

Официални гости на събитието бяха Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, областният управител на област Габрово Невена Петкова, народните представители Николай Сираков, Даниела Малешкова и Кристина Сидорова, зам.-областните управители Мария Пенева и Росен Петков, кметовете на общините Павликети, Дряново, Плачковци, председателят на ОбС в Трявна Силвия Кръстева, изп.-директор на НДФ „13 века България“ Митко Тодоров, делегации от побратимените на Трявна общини - Бриенц в Швейцария, Жирардов в Полша и Виница в Македония.

Президентът на Република България припомни, че Петко Славейков и неговите съвременници просветители - Каравелов и Вазов, са посветили делото си на патриотичното възпитание, на борбите за национална свобода и социално равенство. „Те виждаха достойния българин като човек с високо национално съзнание и живи родови традиции“ - подчерта ген. Румен Радев. Той благодари за поканата да присъства на официалното откриване на Славейковите празници и подчерта, че те са културно събитие с национална значимост и приветства жителите на Трявна, че продължават да развиват тази традиция с амбиция и ентусиазъм. „И днес нашите деца продължават да четат с удоволствие и да преоткриват красотата в стиховете и поемите на бащата и сина Славейкови - заяви още в словото си президентът. - Нужно е обаче да насърчаваме и възприемането на хуманистичните завети на тези двама велики българи“.

„Каквото и да кажем за Петко и Пенчо Славейкови ще бъде малко и непълно - бяха думите на Дончо Захариев, кмет на Трявна при откриването на Славейковите празници. - Петко Славейков не е завършил нито скъпи колежи, нито скъпи училища, но неговата идейна възвишеност идва от това, което са му дали българският дух и българският народ, които той отразява в своите произведения. Той е основният и главен вдъхновител за единението на българската православна църква в борбата й за независимост. Той е участник в Руско-турската освободителнта война, голям общественик и народен представител в Княжестгво България.

Пенчо Славейков има издадени 500 стихосбирки. Той е единственият номиниран за Нобеловата награда за своя епос „Кървава песен“. Велик, но неразбран, както всичко се случва тук и се повтаря постоянно. Пенчо Славейков е директор на Националната библиотека, на Народния театър, но е принуден да напусне България и да намери своята нова родина Италия, където завършва своя житейски път близо до езерото Комо в град Брунати. Ние имахме възможността и честта да получим чрез кмета на Брунати артефакти от последните дни от живота на нашия съгражданин, които предадохме в Тревненския музей. Една изключителна и ценна находка и в същото време символ на нашата гордост. Защото в далечна Италия, в Брунати се провежда конкурса за литературната награда на Пенчо Славейков. Там се четат неговите стихове, там се провеждат литературните конкурси. Каквото да кажем за Славейкови, наистина ще бъде малко. Но ние сме тук за да продължим тяхното дело и техният дух, да го предадем на малките и красиви създания, да докажем, че Славейкови живеят в нас, ще бъдат и ще пребъдат във вековете“, завърши словото си Дончо Захариев.

По време на визитата си в Трявна държавният глава и съпругата му разгледаха Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ - единственото училище в страната, което съхранява и развива традициите на тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа. Срещнаха с нейния директор Орфей Миндов, педагози и ученици, които представиха свои творби.

Президентът и кметът на Трявна поднесоха цветя пред паметниците на Пенчо и Петко Славейкови, след проведената кратка среща между двамата, по време на която ген. Радев получи подарък от Дончо Захариев икона на Св. Георги, закрилник на българската армия, изработена от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни