Рождественска музика с новогодишен поздрав отправи Габровският камерен оркестър

Rozhdеstvеnska-muzika-s-novogodishеn-pozdrav-otpravi-Gabrovskiiat-kamеrеn-orkеstar
Деворина Гамалова отново зарадва с изпълненията си габровската публика
Християнската общност е създала много интересни, великолепни образци посветени на Рождество Христово във всички изкуства. През Средновековието богослужението в католическите църкви, водено на латински език, било неразбираемо за обикновените богомолци. Предприемчиви духовници извикват на помощ изкуствата. До XVIII век в храмовете с подредени Витлеемските ясли се представяли театрални миниатюри със сцени от живота на Исус Христос.

Днес традицията е жива единствено в католическите храмове с привлекателните фигурни композиции „Витлеемски ясли”.

Габровските музиканти се стараят всяка година в навечерието на Рождество Христово да изпълняват поне по едно ново бароково произведение свързано със светлия християнски празник.

„Започнали сме един цикъл - каза диригентът Иван Стоянов - отпреди много години, в който представяме почти всички концерти за орган от Георг Фридрих Хендел (1685-1759), а наскоро и представяне на всички произведения на големия италиански майстор, един от най-великите барокови цигулкови виртуози - Пиетро Локатели, които не са изпълнявани в България. Тази вечер звуча Концерт за цигулка и оркестър оп. 3 № 3 фа мажор - светла и създаваща настроение творба. Гост-солист за пореден път бе нашата приятелка от Лондон Деворина Гамалова. Габровската публика е щастлива да чуе това произведение. Това са композиции, търсени онлайн в музикални портали. Понякога е необходимо да се правят реставрации, защото в старите нотнописи има грешки. В случая вършим една научноизследователска работа, за да може винаги нашите коледни програми да бъдат обновявани и да дават повече информация.

Тази вечер избрахме и три френски ренесансови анонима за три инструмента, които изпълняват нашите съименници: Христофор Михайлов - цигулка, Христофор Мадемов – виола, и Христофор Папанчев - виолончело, които празнуват навръх Рождество Христово. С едно намигане тяхното трио „Фори” ще свири винаги на коледните концерти … сериозна музика.

Повечето произведения в програмата тази вечер се изпълняват за първи път в България, други са по желание на публиката.”

Акцент на концерта беше бароковата музика, посветена на тайнството Рождество Христово. Този път гостува добрата наша пианистка Галина Апостолова от София, която свири Концерт за орган и оркестър оп. 7 № 5 сол минор от Георг Фридрих Хендел. Тя, добър приятел на Камерния ансамбъл, замествайки в последния момент отсъстващия Божидар Пенев, се справи великолепно.

Акомпанира и на Мария Бончева в изпълнение на ария от операта на Верди „Силата на съдбата” във втората част на концерта.

Мария Бончева е от Габрово. Дълги години е била солист - лирично сопрано на Пловдивската опера. В програмата й бяха произведения на Хендел, Качини („Аве Мария“), Верди („Девата на ангелите“).

Хубава традиция е участието на малки инструменталисти, възпитаници на наши педагози. Дебют имаха пианистите Виктория Иванова, Кристиана Андреева и Инес Метева с клавирен педагог Жанета Илиева, а също и редовните участници - китарното дуо Иван Иванов и Николай Симеонов, с преподавател Пламен Ризов, Юлиана Мур - вокал.

Женският хор при читалище „Габрово-2002”, с диригент Андреана Папанчева, изпълни шест ноктюрни (на италиански) от Моцарт за тригласен хор и инструментален съпровод на оркестър, които не са звучали повече от 30 години. Те нямат връзка с големия християнски празник, но са на общочовешка тема, с акценти в любовта и всички добродетели, за които си спомняме в навечерието на Коледа.

Догодина на 30 януари ще прозвучи вторият концерт, посветен на композиторите от фамилия Бах: Йохан Бернхард Бах, Вилхелм Фридеман Бах, Карл - Филип Емануел Бах и Йохан Кристиан Бах с първи изпълнения в България на техни произведения. Солисти ще са пианистът проф. Явор Конов и Надежда Атанасова, концертмайстор на Габровския камерен оркестър.

Концертът се посвещава на паметта на напусналия ни наскоро дългогодишен цигулар на оркестъра Иван Проданов.

Деворина Гамалова - цигулка: „Благодаря на оркестъра и габровци за реверанса да свиря на Коледния и други концерти, което винаги е радост за мен. С диригента Иван Стоянов сме започнали един проект от 12 концерта на Пиетро Локатели, големият италиански виртуоз, предшественик на Паганини. Интересно като предизвикателство. Концертите са с много ведър и оптимистичен дух и добре се вписват в един коледно-новогодишен концерт.

Освен произведението на Локатели, свирих и произведения по желание на публиката: Вивалди - „Коледен концерт”, и „Кантабиле” на Паганини. Музика с настроение и оптимизъм в очакване на Рождество Христово.

Чудесно е, че Габровският камерен оркестър изнася тематичен концерт специално за Рождество и поддържа тази традиция вече много години. Първата част на тези концерти е умело подбрана - Рождественска, а втората част е с популярни, обичани произведения - радостта от настъпващата Нова година“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото