Реновират Историческия музей в Габрово

Топ новина! Sgradata,-v-koyato-ot-godini-se-pomeschava-Regionalniyat-istoricheski-muzei,-e-edna-ot-nai-krasivite-v-Gabrovo
Сградата, в която от години се помещава Регионалният исторически музей, е една от най-красивите в Габрово

Община Габрово и Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ подписаха договор за ремонт и осъвременяване на експозициите в Регионалния исторически музей.

Общата стойност на проекта е 1 615 008,40 лв. Безвъзмездното финансиране е 1 365 008,40 лв., а 250 000 лв. ще бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата. Габрово е единствената община в страната с два одобрени проекта по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на процедурата „Развитие на туристически атракции“.

Ще бъде извършен ремонт на покрива и мансардния етаж, подмяна на дограмите, цялостно вътрешно и външно пребоядисване, частично изкърпване на мазилките. Целта е да се подобри температурата в сградата и да спрат течовете, за да могат да се ползват целогодишно залата за събития и центъра за работа с деца.

Оборудването на експозиционните площи и техниката за конферентния салон ще бъдат обновени. Посетителите ще ползват двуезичен дигитален гид за историята на всеки експонат, ще бъдат поставени и информационни табели. С 3D принтер ще се изработват музейни сувенири, ще има и нов щанд за рекламни материали.

В експозицията за османския период атракции са 3D екрани с наслагване на стъкла, които ще показват габровските дервентджии, мома в сокай, отбраната на Шипченския проход от българските опълченци. Чрез холограмно изображение на стъкло гостите ще могат да се заснемат с ефектното сокайно забраждане. Мултимедия за 3D прожекция ще представя възрожденски дюкян с вграден оригинален шкаф с непознати габровски стоки. Друга атракция ще позволи на посетителя да се качи на емблематичната сграда „Парахода“ – на индустриалеца Пенчо Семов, и да го управлява.

Постоянната експозиция „Габрово и габровци“ ще бъде доразвита. Културните ценности ще са представени в модерни витрини с реактивни стъкла за увеличение на образа, с подходящо осветление, реквизит и текстове. Атракция в изложбата с археологически ценности ще е прожекция за праисторическите обитатели на пещерата Бачо Киро. Ще бъде обособен кметски кабинет с възможност за посетителите да се снимат в ролята на кмет.

Дечковата къща, която е част от Историческия музей, ще бъде газифицирана и ще се осигури достъпна среда за хората с увреждания. На първия етаж ще има ретро кафене.

Срокът за изпълнение на дейностите е 2 години. За обекта има изготвен работен проект. Предстои обявяване на обществени поръчки за строително-ремонтните работи, авторски и строителен надзор, доставки.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото