Регионалният етап за събора в Копривщица ще се състои на 19 юни в Дряново

Топ новина! Nadpsivravniyata-i-nadpyavaniyata-sche-sa-na-otkritata-stsena-na-ploschad-„Largoto“
Надпсивравнията и надпяванията ще са на откритата сцена на площад „Ларгото“
Областна администрация – Габрово и Община Дряново си партнират като организатори на регионалния етап на събора за народно творчество, който предхожда националния събор в Копривщица.

Събитието ще се проведе на 19 юни 2022 г., на откритата сцена на площад „Ларгото“ в Дряново, а началният час е 10:00. На сцената ще се изявят индивидуални и колективни изпълнители, представители на 11 читалища от четирите общини на област Габрово – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Публиката ще може да се наслади на автентичен български фолклор, ще бъдат показани носии- женска празнична и мъжка, както и характерни за региона песни и танци.

Основното изискване към изпълнителите е да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от Габровска регион. Не се допускат участници, чийто репертоар не е автентичен, а се състои от произведения на обработения фолклор. Авторитетно жури ще определи участниците, които ще представят област Габрово по време на XII издание на Националния събор в Копривщица през 7-9 август. Журито е в състав: председател доц. Наталия Рашкова - етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, дългогодишен ръководител на Секция „Етномузикология и етнохореология“ и членове: Павлина Дамянова, уредник отдел "Духовна култура" в РЕМО „Етър“ - завършила "Етнология" и "Управление на културното наследство" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и гл. ас д-р Ана Борисова Стефанова – завършила „Педагогика на обучението по музика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. насам, а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни