Радостина Братованова: „Децата в „Хризантема“ нямат нарушени права към момента на проверката“

Топ новина! Radostina-Bratovanova:-Dtsata-v-Hrizantma-nyamat-narushni-prava-kam-momnta-na-provrkata
Радостина Братованова: „Децата в „Хризантема“ нямат нарушени права към момента на проверката“

Завърши проверката на отдел „Закрила на детето“ към Териториалната дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово на Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Хризантема“ 27, който стана скандално известен в страната със заснетото насилие над деца в Центъра от детегледачки.

НАДЕЖДА ТИХОВА
Завърши проверката на отдел „Закрила на детето“ към Териториалната дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово на Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Хризантема“ 27, който стана скандално известен в страната със заснетото насилие над деца в Центъра от детегледачки. Заснетите клипове от преди година и половина, предоставени сега на национални медии, втрещиха цяла България и опетниха името на Габрово, давано за пример в страната с успешната деинституализация на услугите за деца. Веднага след излъчването на заснетото насилие – крясъци, обиди, плесници, отделът „Закрила на детето“ в Габрово се самосезира и започна проверка. От ТД „Социално подпомагане“ сезираха и прокуратурата. На прокурор беше дадена и бившата управителка на Центъра Маринела Лазарова, която е нарушила Закона за закрила на детето като не е съобщила на институцията за проявеното насилие над деца, за което е знаела. Управителката беше уволнена дисциплинарно, освободени бяха и всички от предишния екип на Центъра с изключение на двама. За временен управител беше назначен Тихомир Георгиев. Оставка подаде и досегашният директор на дирекция „Образование и социални дейности“ в Общината Даниела Василева. Какво показва направената проверка от отдел „Закрила на детето“, кой и как се грижи сега за децата и в бъдеще? По темата разговаряхме с директора на ТД „Социална подпомагане“ Радостина Братованова.
- Какви са резултатите от проверката? Какви са вашите изводи?
- От установяването на жестоките кадри, които всички видяхме по електронните медии, нашите социални работници са непрекъснато на терен, където децата пребивават. Започнаха най-напред от Центъра на ул. „Хризантема“ 27. На следващия ден там влезе и Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане, а на третия ден – Държавната агенция за закрила на детето. И тъй като станаха много проверките там, а целта е да се грижат да не се нарушават правата на децата, нашите социални работници започнаха да посещават дневните услуги, които се предоставят на децата. След разговори с персонала там не са установени някакви травми или белези, говорещи за насилие над децата. В момента върви и една проверка от клинични психолози от сдружение „Дете и пространство“, които ще изследват по-подробно и задълбочено, с нужната квалификация, за да установят евентуално дали у децата има някакви останки от тези травми. Констатациите на нашите социални работници е, че децата са весели, жизнени, спокойни и нямат нарушени права към момента на проверката. Преди година и половина, когато са били заснети моментите с насилието, наши социални работници също са влизали в Центъра, но е нямало как да установят, че е имало насилие, защото в тяхно присъствие всички се държали с децата добре и любезно. За момента не е установен някакъв остатък от преживяната травма преди година и половина.
- Сега се прави реорганизация на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Вече бяха публикувани и обяви, че се търсят детегледачи, възпитатели и медицинска сестра. Кой и как обгрижва децата докато се проведат конкурсите за назначаването на нов персонал?
- След множеството свиквания на координационния механизъм и спешните съвещания съвместно с Община Габрово, дирекция „Социално подпомагане“ и в частност отдел „Закрила на детето“ предприе незабавни мерки по преместване на две от децата, които са лежащо болни и са зависими от постоянни медицински грижи. Те са настанени в Центъра за деца с увреждания с 24-часови медицински грижи в бившия дом „Майка и дете“ в кв. Велчевци. Другите деца до обяд ходят в бившото „Помощно училище“, а следобед посещават дневните центрове за деца с увреждания и Центъра за деца от аутистичния спектър „Келер“. Те се прибират в Центъра на ул. „Хризантема“ към 17 часа и персоналът ги посреща. До назначаването на качествен и обучен персонал сега за тях се грижат обучени възпитатели, педагози и детегледачи основно от Дневния център за деца с увреждания. Моето мнение и мнението на колегите е, че децата са обгрижвани много добре. Ние сме в непрекъсната връзка с временно назначения управител. В Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Хризантема“ се отглеждаха и трима младежи. Единият е лежащо болен и е преместен в Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Мирни дни“, където ходят специални педагози от бившото Помощно училище да го обучават. Другите двама до обяд посещават Помощното училище – сега Център за специална образователна подкрепа, а следобед са в Дневния център за пълнолетни с увреждания.
Така в Центъра останаха пет деца и двама младежи, които излизат сутрин в 7,30 и се прибират в 17 часа следобед. Известно е, че Общината възнамерява да делегира дейността на външен доставчик. Да се надяваме, че ще се яви някой качествен, който ще има не само финансова цел, а и ще представя качествена грижа за децата.
- За какъв период от време ще минат процедурите за всички тези промени?
- На свиканото извънредно заседание със зам.-министър Росица Димитрова кметът – г-жа Таня Христова, съобщи 3 месеца. Докато се обяви конкурс, докато се явят кандидати и се разгледат предложенията им, може да има и период на обжалване... До три месеца би трябвало изборът на доставчик на услугата да се случи, стига да има организация, която би се явила.
- Кметът Таня Христова видя в иначе неприятния за Габрово случай и нещо добро – възпитателния му ефект – никога това да не се повтаря. Вие какви изводи си направихте от него като институция?
- Всички видяхме, че записаните кадри са ужасяващи. Видяхме, че и в други подобни излъчвания по телевизиите, включително и за питбула, който нахапа детето, се обявиха за виновни социалните работници от „Закрила на детето“. За насилието в детската градина в Бургас – пак са виновни социалните работници. Чухте и на срещата със зам.-министър Росица Димитрова в Габрово, че тя изцяло отправи упрек към социалните работници. Затова искам да подчертая нещо много важно. Първо ще уточня, че социалните работници в отдел „Закрила на детето“ са длъжни да защитават правата на децата и когато констатират риск или им се подаде сигнал, дори и анонимен, да го проверяват най-обстойно. При нарушения те са длъжни да сигнализират незабавно Държавната агенция за закрила на детето, от чиято компетенция е да прави актове на длъжностни лица. Ние нямаме това право. Санкционираме единствено родителите, които неглижират децата си. Ако бяхме получили сигнал за Центъра на ул. „Хризантема“ навреме, нямаше да се стигне до това продължително забавяне. Затова и сигналът, който аз съм подала в прокуратурата, е на основание член 7 от Закона за закрила на детето - „Лице, на което стане известно, че дете е в беда и се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да сезира компетентните органи“, в случая това е отделът „Закрила на детето“. Цялата общественост трябва да разбере, че социалните работници не могат да „огреят“ навсякъде – кои родители не се грижат за децата си, в кои институции има насилие. В институциите за деца се правят планове за действие, актуализират се на всеки 6 месеца, някои и на 3 месеца. Бяхме обвинени, че социалните работници ги правят „на бюро“, а не в Центъра за настаняване от семеен тип. Да, правят ги в ТД „Социално подпомагане“, защото в Центъра персоналът трябва да бъде оставен да се грижи за децата. Преди това обаче социалните работници са влезли, видели са психо-емоционалното състояние на всяко от децата, разбрали с как трябва да се работи с него, говорили са с персонала и на едно по-спокойно място се събира целият екип и описва всичко това.
- Според психолози екипът, който обгрижва децата с увреждания, трябва непременно да има супервайзор, който да ги подкрепя и на екипни и индивидуални срещи да се коментират срещаните проблеми и трудности. Работата на такова място е много тежка и трудна и затова има голямо текучество. Кой трябва да определи супервайзор?
- Ако става въпрос за Центъра на ул. „Хризантема“ 27, трябва да го определи Общината, защото това е общински център. Трябва да се направи и разчет на средствата и да се прецени дали е възможно да се намери такъв човек. Лично моето мнение е, че задължително периодично трябва да има човек от външна организация, който да оказва помощ и подкрепа на персонала в тези центрове. Защото се достига до синдрома на така нареченото „прегаряне“. Може много да си нахъсан в работата си, да обичаш децата, но като мине известно време, това става рутина и ти „прегаряш“ и имаш нужда от подкрепа.
- Сред вариантите да бъдещето на децата от Центъра на ул. „Хризантема“ кметът Таня Христова обяви и възможност, ако не се справим, децата да бъдат изведени и преместени в други институции в страната. Вие какво мислите за този вариант?
- Смятам, че не би трябвало да прехвърляме проблемите си на други общини. Т. е. трябва да се стегнем и да се справим. Най-важното е да си изчистим петното пред цяла България. Този случай трябва да ни бъде една „обеца на ухото“ и всички заедно в екип – държавни институции, Община, неправителствени организации трябва да работим, за да бъде наистина грижата за децата, особено на тези с увреждания, на едно много високо ниво.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни