„Радост” поведе празничното шествие на 24 май

<p>Дечицата от ЦДГ „Радост“ поведоха и дадоха тон на вчерашното
„Радост” поведе празничното ше

Дечицата от ЦДГ „Радост“ поведоха и дадоха тон на вчерашното шествие по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май - по повод 155-годишнината на Габрово детската градина подари на жителите на града пе

Един от най-обичаните български празници отново събра вчера празнично габровци на площад „Възраждане“. Централната част на града се изпълни с народ, облечен в новите си дрехи, с деца и възрастни с усмивки и цветя в ръце. Край паметника на Васил Априлов от сутринта се скупчваха големи групи хора от различни випуски на габровските училища и си правеха снимки за спомен от поредната си среща.
Постепенно на площада се образува дълъг шпалир от зрители, дошли да видят деца, внуци, роднини и познати в колоните на празничното шествие. След тържествената църковна служба в храма „Успение Богородично“ шествието с иконата на светите братя Кирил и Методий и църковните хоругви се отправи към паметника на Васил Априлов, където бяха поднесени цветя. Звънът на училищната камбана сложи началото на празника и на площада екна химнът, изпълнен от оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков.
По традиция преди да тръгнат колоните на празничното шествие със слово към габровци за празника се обърна кметът Таня Христова. „Няма българин тук и по света, който да не трепва при първите тактове на „Върви, народе възродени“ и да не се вълнува от делото на светите братя Кирил и Методий – каза в словото си кметът на Габрово. - Днешният празник ни прави горди, че сме онази градивна част от европейската цивилизация, без която тя не би била така богата, пълна с мисъл и изразителност.

Горди сме, че сме положили началото на славянската култура, която възхвалявайки божественото, е обърнала взор и към човешкото. Нека днес радостните емоции от празника ни вдъхновят да бъдем по-знаещи и по-съзидателни.“
Да приветстват участниците в тържественото шествие на официалната трибуна сред официалните лица бяха архиерейският наместник Руслан Личев, народният представител Цветомир Михов, зам.- областният управител Добромир Валачев, председателят на ОбС Лена Георгиева, началникът на РИО Георги Маринов.
Под звуците на химна „Върви, народе възродени“ на площада навлязоха най-напред учителите и децата от детските градини в Габрово, водени от ЦДГ „Радост“. Тази година детската градина „Мики Маус“ празнува 30-тия си рожден ден, а „Явор“ работи успешно със свои приятели от Латвия, Унгария, Румъния и Турция по проекта „Да творим заедно“.
Редиците на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ бяха едни от най-дългите в шествието заради многобройните възпитаници на училището от различни випуски. Най-възрастните, но и най-ентусиазирани от празника бяха от випуск 1960 година, които дефилираха с гордост в редиците на любимото си училище. Трогателни бивши възпитаници дефилираха и в редиците на другите габровски гимназии. Едно след друго преминаваха колоните на учебните заведения на града, сред които беше и Техническият университет, който през тази година отпразнува своята 50-годишнина. За първи път през тази година в самостоятелен блок в тържественото празнично шествие се включиха читалищата от общината. Сред празничните колони бяха и представители на културни и образователни институции в Габрово.
Празникът обаче нямаше да е същият без достойния си финал – празничният концерт на площада на талантливите танцьори от ансамбъл „Габровче“ с художествен ръководител Лъчезар Захариев. За пореден път те дадоха душа и сърце в атрактивните танци, а след това увлякоха в хоро на площада и голяма част от зрителите.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни