Радослав Стоянов: "Успешно реализираме програма Еразъм+"

Топ новина! ungarski-uzenizi.jpg
ungarski-uzenizi.jpg

За успешно проведената практика на унгарски и български ученици, проведена в Приморско, за предстоящия обмен на ученици с Германия и Португалия, за новия прием на осмокласници в гимназията разказва Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм.

- Завърши ли практиката на унгарските ученици по обмена между Професионалната гимназия по туризъм и гимназията в Шалготарян?
- Наскоро изпратихме унгарските ученици, които успешно завършиха практиката си в Приморско, където те работиха един месец в активния туристически сезон по специалностите си. Групата бе водена от заместник-директора на унгарското училище г-жа Бернадет. Децата се представиха отлично. Кметът на града Димитър Германов връчи на всички сертификати за успешно премината практика.
За втора поредна година нашата Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ - Габрово е организация - домакин на ученическата практика на 12 унгарски ученици от професионалната гимназия "Михай Танчич" в град Шалготарян.
 Учениците, които изучават информационни технологии, работиха в туристическия център на общината и в Историческия музей, а специалистите в областта на ресторантьорството и туризма - на рецепцията и в ресторанта на хотел Форест Бийч, част от комплекса на "Приморско клуб".
Те успяха да се срещнат със своите връстници от нашата гимназия. които проведоха практиката си в хотел "Форест Бийч" организираха вечер, на която да представиха творческите си умения - танцуваха, изпълняваха традиционни фолклорни песни.
- Тази инициатива се осъществи по програма Еразъм+, нали?
- Да, освен с Унгария, тя включва разширяване на партньорствата с училища от Сърбия - Икономска школа и Млекарска школа в град Пирот, както и създаване на възможности на учениците от ПГТ „Пенчо Семов“ да развиват професионални и езикови умения в мултикултурна среда.
Предстоят практики на 28 възпитаници на гимназията в град Брага, Португалия през октомври и в Лайпциг, Германия през април 2020 г., където нашите ученици ще се обучават по специалностите си.
- Завърши ли приема на осмокласници във вашата гимназия?
- Завърши приема в три паралелки на гимназията - по икономика - 25, хотелиерство - 25 и по готварство - 18 ученици. Имаме свободни места по специалността ресторантьорство, кандидатствали са 13 деца. Все още не е запълнена и паралелката за производство и преработване на мляко и млечни продукти. Надяваме се до началото на учебната година да се появят още ученици.
Особено много искаме да попълним паралелката за производство на мляко, защото дава уникална професия. Работим съвместно с фирма "Елви", там децата ходят на практика и получават знания и умения за преработка на млякото на високо технологично ниво. За съжаление тази професия не е много популярна, затова може би се гледа на нея с малко недоверие. Нашата паралелка е единствена в страната. Навремето имаше паралелки в 5 училища в страната.
- Как завърши учебната година при вас? Всички дванадесетокласници дипломираха ли се?
- Да учениците от четирите паралелки дванадесетокласници се дипломираха успешно, само трима не успяха да вземат едната матура, но има възможност да се явят отново. Голяма част от абитуриентите кандидатстват за висше образование.
- Работите ли по някакви проекти?
- Спечелихме един проект по достъпна архитектурна среда. По нея се извършва модернизация на тоалетни.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни