Протестиращите: „Не искаме да стоим в блатото“

Топ новина! Protеstirashtitе:--Nе-iskamе-da-stoim-v-blatotoo
Протестиращите: „Не искаме да стоим в блатото“

„Не искаме да стоим повече в блатото, в което ни вкараха родните управляващи“ - заявиха категорично нееднократно вчера протестиращите в Габрово. Точно в 12,00 по обед пред Спортна зала „Орловец“ се събраха множество габровци - със знамена и плакати „Долу мафията“, „Оставка“, „Искаме по-добър живот“ и т.н. С развети знамена, с вувузели и обикновени свирки те огласиха наоколо и десетки автомобили в колона потеглиха към центъра на града. Успоредно с тях се движеха немоторизираните габровци, които показаха, че не искат да живеят повече в мизерия и настояват за достоен живот. „Радвам се, че тук има млади хора,на моята възраст и дори по-млади от мен - сподели габровец. - Виждам съзряването на един народ,на гражданското общество в нашия град. Виждам, че „народът порасна с няколко века“, както е казал поета. Но всички ценни неща стават с бавни темпове“.

„Ние се борим за една кауза - сподели друг от протестиращите. - Моята лична кауза е по-добър живот, по-висок стандарт на живот за цялата нация. Не може непрекъснато да се повишават цените, животът да поскъпва, а нашите приходи, с които храним семействата си - да стоят на едно място, на ниско ниво. Не може всичко да е скъпо, а работодателите да плащат ниски заплати. Те богатеят на наш гръб. Всяка фирма се стреми да работи на определен минимум на заплатите, а как се оправят работниците, как издържат своите семейства за тях няма значение. При минималната работна заплата, за която работим, само за поддръжката на автомобила си и плащането на данъците за него трябва да работя поне 4 месеца.

А семейството ми през това време ще гладува ли?“, риторично попита той. „Протестирам за един по-добър живот за нашите деца, за майките, за пенсионерите“ - заяви млада жена. - Тя се надява протестът да успее и стандартът на живот на българина да достигне поне този на нашите съседи от Балканите. На въпроса, ако правителството подаде оставка, какви са нейните предвиждания, тя заяви предпочитанията си към президентска република. „Искам президентска република и народовластие - нищо друго“, бяха нейните думи.

„Тук съм, както и всички протестиращи, за да подобрим начина си на живот, стандарта си - сподели пред вестника млад мъж, работил в Белгия, в Гърция и в Кипър. - Ние сме с деца и искаме те да останат тук, в България, а не да се скитат немили недраги в тази пуста чужбина. Имам син на една година и заради него съм тук. Не крия, трудно ми. Работя, с многогодишен стаж съм. Опитвам се да се справям с живота, но вече стана много трудно. Синът ми сега прохожда и не искам той да направи първите си крачки в друга държава. Работих в чужбина, но се върнах в България - тук да създам семейство, тук да отгледам децата си. Но както виждам нещата в последните години не се получават както трябва. Не съм привърженик на нито една политическа сила.Тук съм заради семейството си, заради приятелите си, които искам да живеят тук, в Габрово, в България. Не съм тук да събарям правителства, тук съм да кажа с гласа си, с присъствието си на управляващите, че трябва да променят своята политика, да променят системата, за да могат нашите деца да остават тук и да живеят в една по-социална държава. Защото пари в България има, защото в нашата държава има кадърни хора, капацитети, които трябва да останат тук, а не да ги гонят по чужбина. И държавата да бъде майка за всички, не само за единици, а за народа си да е мащеха. Искам да кажа, че можем да бъдем европейци и да живеем с по-висок стандарт, вместо да се водят най-различни политически игри и да правим революция. Нужно е правителството да бъде по-съвестно и да мисли за своя народ. Смятам, че то има капацитет да промени подхода си, смятам че в него има хора с добри намерения, които наистина се опитват да направят нещо, но наложеното статукво надделява. А и по-голямата част от него са хора, които не милеят за своя народ“.

Протестиращите вчера заявиха още, че ако правителството падне, си има законни процедури има конституционен ред за подобни ситуации. Ако правителството подаде оставка според конституционно предвидени процедури президентът е длъжен да предприеме съответните действия в съответните срокове и да назначи служебно правителство. Общинският съветник Пепа Сомлева, която също се включи в протеста, не скри удовлетворението си от факта, че габровци, българите най-сетне са се осмелили да кажат на висок глас какво е състоянието им. „Намериха смелост да заявят, че не живеят добре, че сме най-бедните в Европа - подчерта тя. - Спомнете си всички бравурни изказвания, отстрана на членове на правителството колко сме добре. Но хората излязоха на улицата и казаха, че това просто не е вярно. Което е една много голяма крачка напред и заслужава аплодисменти. А какво ще стане? Единственото, което съм сигурна е, че ще бъдем крачка напред, в сравнение със сегашното положение на нацията ни и няма да продължаваме да стоим в блатото“.

Вчера по обед върволици от автомобили опасаха Габрово. Те тръгнаха от Спортна зала „Орловец“, преминаха през града, пред общината и пред областната управа. Пешеходният протест премина пред паметника на Васил Априлов, направи няколко обиколки на пътя пред моста и хората се насочиха към колите. Оттам с надути клаксони и развети знамена автомобилната колона премина през тунела край Капитан дядо Никола, направи остър завой, премина край „Инструмент“ и продължи отново надолу към града.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото