Протестът – мирен, искането – върховенство на закона!

Protеstat---mirеn,-iskanеto---varhovеnstvo-na-zakonaa
protest-1.jpg
И в събота габровци показаха как цивилизовано се отстояват граждански права – на площад „Възраждане“ присъстваха две хиляди, всеки от които имаше възможност да вземе думата и да изкаже защо е тук, болката си, или да потърси решение.

Някои семейства дойдоха с колички, с малки деца. И го направиха спокойни, защото знаеха, че идват с добри намерения, не да провокират и безчинстват, а да се чуе гласът им и справедливото искане за върховенство на закона и равни права и задължения.

Да, вчера сутринта на брифинг в Ритуалната зала на Община Габрово началникът на Жандармерията Красимир Добрев съобщи, че преди протеста са задържани десет души, на възраст между 20 и 30 години, граждани на Габрово. У тях били открити метални боксове и палка, заяви шефът на жандармерията. Задържаните обяснили, че ги носят за самозащита. „Съставени са им актове, след което лицата са освободени. Част от тях са криминално проявени за хулиганска прояви“, каза Красимир Добрев. Но допълни, че по време на протеста няма задържани, че е бил мирен, без провокации и противозаконни деяния.

„Оценяваме го като мирен, спазваше се обществения ред, въпреки че по Закона за събранията и митингите е нерегламентиран, но въпреки това той протече мирно, без ексцесии... Благодаря на болшинството от гражданите на Габрово, включили се в шествието, които чуха нашите призиви и след диалог с тях, призоваха множеството да се върне и да не влиза в конфронтация с полицията и жандармерията.

В знак на толерантност от наша страна за втори път свалихме щитовете и каските. Това се възприе добре, дори в знак на благодарност едно момиче подари цвете на жандармерист“, допълни Красимир Добрев.

Благодарност към протестиращите в Габрово изказа и кметът на града Таня Христова. „Здравият разум и спокойствие са силни черти у габровци... Благодаря им, за това че чуха призива за здрав разум, въпреки опитите за провокация! Огромната част от хората протестираха мирно и аз се отнасям с респект към техните искания. Нито едно искане, нито едни призив няма да остане нечут! Всичко, което е в компетенциите ми като кмет ще го направя, а за останалото лично ще се погрижа да достигне до институциите, които имат роля в този процес. Благодаря на органите на МВР, за това че за пореден ден гарантират реда и спокойствието в нашия град“. Тя допълни че близо 700 подписа са събрани, само за няколко часа по време на протеста, в подкрепата на предложението на Община Габрово за замяна на наказанието „глоба“ с „наказателен труд“. Подписката ще продължи и ще бъде изпратена до компетентните институции.

Последваха въпроси на журналисти, включително и за евентуална оставка на кмета на Габрово. „Ако оставката на кмета на Габрово ще реши проблема с ромите в България, мисля, че веднага тук, пред вас, мога да я напиша“, отговори Таня Христова.

По-голямата част от ромите не са в града, обясни Таня Христова. Хора от ромски произход са наети основно в „чистотата“ и „озеленяването“ на Габрово, но проблем с работната ръка няма да има, успокои кметът столични журналисти, които евентуално допускаха, че градът ще отъне в боклуци. И уточни, че 30% от наетите в тези дейности не са на работа. „Убедена съм , че Габрово няма да има проблем с чистотата!“, каза Таня Христова.

А на въпрос ще се кандидатира ли за следващ мандат кметът на Габрово отговори, че в момента на дневен ред са други въпроси за решаване.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни